1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Helsinki on tinkimässä ylevistä tavoitteista Viikinmäen kukkulakaupungissa

Lama ja jumiutunut asuntokauppa uhkaavat vesittää Helsingin Viikinmäen hienot arkkitehtisuunnitelmat. Kaupunki yrittää ratkaista tilanteen muuttamalla jo sovitut omistusasuntokohteet asumisoikeusasunnoiksi. Viikinmäestä jo asunnon ostaneet ovat huolissaan asuntojen arvon säilymisestä.

Kuva: Yle

Arkkitehtuurikisan suunnitelmissa Viikinmäestä piti tulla kalliosta nouseva kukkulakaupunki, ainoa laatuaan. Nyt taantuma on saanut kaupungin tinkimään tavoitteesta. Uudessa tilanteessa rakennuttajan ei tarvitse enää ottaa huomioon arkitehtikilpailun suunnitelmia, mikä sapettaa alueen asukkaita ja arkkitehtia.

– Erityisesti tällaisessa paikassa, jossa on lähdetty korkealla arkkitehtuuriprofiiililla liikkeelle, toivoisi, että se kantaisi loppuun asti, sanoo Viikinmäkeen kolme taloa suunnitellut arkkitehti Pekka Pakkanen.

Helsingin kaupunki yrittää purkaa seisovaa asuntorakentamista Viikinmäellä muuttamalla jo sovitut omistusasuntokohteet asumisoikeusasunnoiksi. Tämä ei miellytä jo asunnon ostaneita. Asiasta on jätetty oikaisupyyntö Helsingin kaupungille.

– Tämä on uniikki alue, ja suunnitelmat ovat hienot. Harmittaa, jos niitä ei lähdetä toteuttamaan. Moni on ostanut asunnon juuri niiden hienojen suunnitelmien takia, toteaa viikinmäkeläinen Anna-Mari Hursti.

Lama vie glamourin

Nyt näyttää siltä, että realismi ajaa arkkitehtuurin ohi Viikinmäellä. Kaupunki haluaa vielä pahasti keskeneräisen alueen valmistuvan, ja samalla se tinkii tavoitteista.

– Jos arkkitehtuurikilpailu on heitetty tavallaan romukoppaan, niin tiedetäänhän se, että rakentaminen tulee olemaan vaatimattomampaa, sanoo Helsingin kiinteistölautakunnan varajäsen Sole Molander (kesk).

Viikinmäellä pelätään, että vuokra-asuminen tuo mukanaan tusinatalot ja laskee alueen arvoa. Arkkitehdin mielestä asumismuoto ei saa ole este näyttäville rakennuksille.

– Kaupungista tulee ehjä kokonaisuus, kun siellä on kaikkia sosiaaliluokkia. En näe siinä mitään ongelmaa. Kyse on siitä, että halutaan rakentaa laadukasta ympäristöä kaikille ihmisille, Pakkanen korostaa.