Kolumbialaisaktivisti Eulalia, 19: "Meidän on tunnettava historiamme, jottemme toista virheitämme"

Miljoonat kolumbialaiset ovat paenneet sisällissotaa maalta kaupunkien slummeihin. 19-vuotias Eulalia Borja Bedoya auttaa sisäisiä pakolaisia, joita slummeissä valtaa pitävät rikollisjengit painostavat. Yksi tavoite on vahvistaa yhteisöä tallentamalla sen väkivaltaista historiaa. Toimittaja Heidi Lipsanen tapasi Eulalian Medellínissä.

Ajankohtainen kakkonen
19-vuotias Eulalia Borja Bedoya auttaa Kolumbian sisäisten konfliktien uhreja kotikaupungissaan Medellínissä.

Medellín on mustan maineensa vanki. Kaupungin nimi yhdistyy automaattisesti kokaiinikuningas Pablo Escobariin, joka rakensi tänne imperiuminsa 70-luvulla. Miljoonan dollarin päivittäiset tulot takasivat leveän elämän huumekartellin pomoille.

Vaikka huumekaupan kulta-ajat ovat ohi, Kolumbian yli 50 vuotta kestäneen sisäisen konfliktin varjo on kuin painautunut kaupungin ylle. Se on jakanut viheriöivän laakson kahtia vauraaseen pohjaan ja köyhiin rinteisiin.

Täyden palvelun kaupunki ja häpeäpilkku

Eulalia matkaamassa kondolilla kotiinsa Koillis-Medelliniin, jonne on vuosien varrella muuttanut tuhansia väkivaltaa paenneita maaseudun asukkaita.
Eulalia matkaamassa kondolilla kotiinsa Koillis-Medelliniin, jonne on vuosien varrella muuttanut tuhansia väkivaltaa paenneita maaseudun asukkaita.Yle / Heidi Lipsanen

– Medellínissä on oikeastaan kaksi kaupunkia, Eulalia Borja Bedoya kertoo noustessamme laakson rinnettä kaupungin ylpeydellä, slummien yllä roikkuvan köyden varassa kulkevalla gondolihissillä.

– Toinen on täyden palvelun kaupunki, jota esitellään muulle maailmalle. Toinen on puolestaan häpeäpilkku, joka pyritään piilottamaan kävijöiltä.

Vaunumme nytkähtää ohittaessamme köyttä pingottavan pylvään. Katson alas keramiikan väriseen hökkeliviidakkoon ja tiedän tuijottavani kaupungin toisia, konfliktin raskaan historian värittämiä kasvoja.

Seitsemän miljoonaa sisäistä pakolaista

Medellínin koillisen rinteen slummeja asuttavat ne onnekkaat, jotka ovat onnistuneet elävänä pakenemaan maaseutua vuosikymmeniä koetellutta sisällissotaa. Sissien, armeijan ja puolisotilaallisten joukkojen välillä käydyt taistelut ovat ajaneet kotoaan yli seitsemän miljoonaa kolumbialaista. Monet pakolaisista kantavat mukanaan järkyttäviä muistoja uhkailuista, kidutuksista ja läheisten menetyksistä.

Seuraan Eulaliaa mäkeä ylös haukkoen vuoriston vähähappista ilmaa. Kapuamme betonista valettua polkua ohi tiilitalojen ja lautakasoja muistuttavien hökkeleiden. Eulalia kertoo ohimennen, että vaatimattomat puiset majat kuuluvat yleensä hiljattain maaseudulta kaupunkiin paenneille perheille.

Saavumme Eulalian perheen kotitalolle, jonka sympaattiselta pihalta aukeaa upeat näköalat laakson pohjalle ”täyden palvelun” Medellíniin. Talon edustaa koristavat riippumatto ja rähjäinen sohva, jolle istuudumme keskustelemaan tulevien päivien kuvauksista. Eulalia saa lentomatkasta väsyneen pääni pyörälle kertomalla lukuisista aktiviteeteistään.

Penelopecruzmainen tehopakkaus

Kadonneiden kuvia sisäisten konfliktien uhrien järjestämässä työpajassa, johon Eulalia osallistuu.
Kadonneiden kuvia sisäisten konfliktien uhrien järjestämässä työpajassa, johon Eulalia osallistuu.Yle / Heidi Lipsanen

Tällä 19-vuotiaalla jokseenkin penelopecruzmaisella nuorella neidolla on jo seitsemän vuoden vankka kokemus järjestöelämästä. Tervettä itsevarmuutta uhkuen hän kertoo työstään konfliktin uhrien parissa, lapsiryhmästään, yhteisönsä kasvimaahankkeesta ja osallistumisestaan paikallispolitiikkaan.

Hän on kuluneena viikonloppuna puhunut aikamiehille sukupuolten välisistä suhteista ja tutkimustyöstään naapurustonsa historian tallentamiseksi Maskuliinisuuden basaari -tapahtumassa, jonka järjestäjä on Suomen ulkoministeriön tukema Revive-kansalaisjärjestö. Kuvattavista kohtauksista on selkeästi runsaudenpula, joten koetan karsia niitä hiljaa päässäni.

Eulalia on nuori tehopakkaus, joka omien sanojensa mukaan saa kiittää luojaa siitä, ettei hän ikätovereidensa tapaan ole tullut raskaaksi ja joutunut luopumaan rakastamistaan harrastuksista. Hän elää vielä työssä käyvien vanhempiensa kanssa, minkä vuoksi hänen ei tarvitse jättää aktivismiaan ansaitakseen rahaa.

Syksyllä häntä odottaa yliopistossa sosiologian opiskelupaikka, jonka mainitseminen saa tytön kasvoille aurinkoisen hymyn. Sen lapsenomaisuus muistuttaa siitä, että Eulalia saavutti täysi-ikäisyyden vasta vuosi sitten.

Sota siellä, jengit täällä

Eulalian perhe pakeni Frontinon kylästä parikymmentä vuotta sitten ja asettui pakolaisten perustamaan Maria Cano Carambolasin siirtokuntaan Medellínin koillisrinteelle. Perhe otti vastaan monia myöhemmin väkivaltaa paenneita sukulaisia. Parhaimmillaan vaatimattomassa majassa yöpyi yhtä aikaa liki kolmekymmentä pakolaista. Sukulaiset rakensivat hiljalleen asuntonsa perheen talon ympärille.

– Saamme elää täällä onneksi varsin rauhassa, huokaa Eulalian täti Ámparo Borja, joka pakeni Florentinoon hyökänneitä puolisotilaallisia joukkoja 18 vuotta sitten.

Eloa urbaanin periferian ahdingossa voi tuskin verrata elämään kahden taistelevan osapuolen ristitulessa. Väkivalta on kuitenkin päivittäin läsnä myös Medellínin slummien arjessa. Kaupungissa toimii yli 300 rikollisjengiä, jotka rekrytoivat nuoria riveihinsä.

Huumejengi surmasi poikaystävän

Minä en pelkää muuta kuin sitä, että joskus joutuisin jättämään kaikki aktiviteettini

Eulalia Borja Bedoya

Eulalian kotilähiössä Maria Cano Carambolasissa paikallisjengi rahastaa mafiamaisesti pienyrityksiä ja suojelee visusti naapurustoa kilpailevilta liigoilta. Se on saanut houkuteltua kolme Eulalian serkkua riveihinsä. Lisäksi jengi kidutti ja tappoi hänen 21-vuotiaan poikaystävänsä Alexanderin, joka työskenteli taiteen ja lasten parissa.

– Jengien johtajat eivät pidä siitä, että lapsia koetetaan houkutella pois rikolliselta tieltä, Eulalia vastaa kun hienovaraisesti koetan udella syytä Alexanderin surmaan. Tytöstä näkyy, että hän on tehnyt surutyönsä.

– Minä en pelkää muuta kuin sitä, että joskus joutuisin jättämään kaikki aktiviteettini. Kuolemaa on turha pelätä. Kuolemanpelko tulee kääntää voimaksi, jolla voi saada aikaan positiivisia muutoksia, Eulalia valistaa.

Ennen kuin nousen sohvalta ja valmistaudun kipittämään betonista polkua päätielle, sovimme että palaisin seuraavana päivänä kameran kanssa ja seuraisin Eulaliaa hänen rekrytoidessaan viisaita vanhuksia, jotta Maria Cano Carambolasin lähiön historia saataisiin tallennettua.

Laskeudun rinteeltä alas vilkkuvien mainosvalojen Medellíniin, siihen tutumpaan ja turvallisempaan todellisuuteen, johon vain harvalla täällä on mahdollisuus päästä osalliseksi.

Eulalian tarina nähdään Ajankohtaisen kakkosen Nuoret ja rohkeat -sarjassa TV2:ssa tiistaina 5.8. klo 21.

Tietoa kansalaisjärjestö Revive ry.:stä täällä (siirryt toiseen palveluun)

Eulalia Borja Bedoya, 19
Stina Tuominen / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Nuoret ja rohkeat -sarjan osat