1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Viikate pitää uhanalaiset perinnemaisemat elossa

Niittyjen, hakamaiden ja metsälaidunten kasvi- ja eläinkirjo on taantunut viime vuosikymmeninä huomattavasti. Keski-Suomessa tilannetta yritetään paikata niittotalkoilla.

Kuva: Isto Janhunen / Yle

Viikatteet heiluvat Rutalahden kylän kupeessa Joutsassa. Käynnissä on niittotalkoot, joilla kunnostetaan arvokasta perinneympäristöä. Jokainen niitty ja laidunmaa on suojelemisen arvoinen: viime vuosikymmeninä perinnemaisemien lajisto on kaventunut huomattavasti

– Sotien jälkeen noin 90 prosenttia kaikista perinneympäristöistä eli niityistä, hakamaista ja metsälaitumista on kadonnut. Ja samalla on kadonnut niiden lajisto: kasvit, hyönteiset ja perhoset, suunnittelija  Emma-Liina Marjakangas Keski-Suomen ELY-keskuksesta luettelee.

Niittotalkoilla pyritään pitämään kunnossa sellaiset alueet, joille ei ole löytynyt muuta hoitajaa, yhdistystä tai tilan omistajaa.

– Lajiston säilymisen lisäksi toinen iso syy on maisemanhoito eli sehän näyttää kauniilta, kun on tilkkumaista eikä pelkkää metsää tai pajupusikkoa, Marjakangas huomauttaa.

Säännöllinen niitto tuottaa tulosta

Muutaman vuoden säännöllinen niitto Karhukorven tilalla on tuottanut tulosta: niityn lajimäärä on noussut selvästi. Yleisimmät kukkijat ovat päivänkakkara ja ruusuruoho.

– Harvinaisempia lajeja on ketonoidanlukko eli hyvin pieni sanikkainen. Sitten on musta-apilaa ja karvaskallioista. Nämä nimet eivät välttämättä kerro mitään, mutta kaikki lajit ovat kuiville ja vähäravinteisille niityille tyypillisiä lajeja, Emma-liina Marjakangas kuvailee.

Keski-Suomessa perinnemaiseman hoitotalkoita järjestetään tänä kesänä viidellä paikkakunnalla. Talkoolaisille on luvassa paitsi mehua ja keksejä myös tietoa.

– Jos on kiinnostunut luonnosta, niin täällä voi kysyä asiantuntijalta, jos ei tiedä, mikä mikäkin laji on, talkoolainen Heidi Rautio toteaa.

Yhtenä kesänä järjestetyt talkoot eivät riitä pitämään perinnemaisemaa elossa. Jatkossa Karhukorven niityn hoitajaksi pyritään pestaamaan paikallinen lammaskatras.