1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Turun telakan pääluottamusmies: Meyer Werft on uskottava omistaja tälle toiminnalle

Turun telakan pääluottamusmies Jari Aalto toivoo, että hyvien uutisten myötä töihin tulee nyt uutta virtaa ja täsmällisyyttä. Telakan johtaja Jari Anttila kertoo henkilöstömäärän kasvavan.

talous
Mein Schiff 3 -risteilyalus Turun telakalla.
Turun telakalta on valmistumassa kolmas Mein Schiff -sarjan alus.Yrjö Hjelt / Yle

Turun telakan pääluottamusmies Jari Aalto on saanut odotella hyviä uutisia pari vuotta. Tänään ne tulivat: saksalaistelakka Meyer Werft ja Suomen valtio ostavat Turun telakan. Aalto pitää Meyer Werftiä hyvänä omistajana.

– Se on laivoja rakentava perheyhtiö, ei pörssiyhtiö. Se on uskottava teollinen omistaja tälle toiminnalle. Taisin joskus sanoa, että sillä ei ole väliä, mikä on omistajan perinneruoka, turska vai riisi, mutta kyllä sillä tuntuu olevan väliä. Toivotaan, että nyt onnistuu, Aalto sanoo.

Aallon mukaan työn tekeminen on telakalla ollut viime vuosina tuuliajolla. Epävarmassa tilanteessa työntekijät eivät ole jaksaneet antaa kaikkeaan. Nyt tuulen toivotaan kääntyvän päinvastaiseen suuntaan.

– Toivottavasti tulee täsmällisyyttä, ja sitä kautta homma lähtee pyörimään. Ensimmäiseksi mielestäni pitäisi investoida henkiseen pääomaan, eli me tarvitsemme suomalaisen, suomea puhuvan toimitusjohtajan. Siitä homma lähtee liikkeelle, Aalto sanoo.

Taisin joskus sanoa, että sillä ei ole väliä, mikä on omistajan perinneruoka, turska vai riisi, mutta kyllä sillä tuntuu olevan väliä.

Jari Aalto

Työntekijöitä rekrytoidaan lisää

Uuden omistajan mahdollisten investointien suhteen pääluottamusmies Jari Aalto pysyy luottavaisena.

– Ei se tyhjää vanhaa telakkaa muuten osta, ellei se halua panostaa tänne.

Turun telakan johtajan Jari Anttilan mukaan telakan henkilöstömäärä tulee kasvamaan.

– Uskomme, että pystymme rekrytoimaan ihmisiä eri osa-alueille. Työnjako varmasti ainakin lähiaikoina jatkuu ihan vastaavasti alihankkijoiden kanssa kuten tähänkin asti, Anttila sanoo.

Tällä hetkellä Turun telakalla keskitytään Mein Schiff 4 -aluksen rakentamiseen aikataulun mukaisesti. Tui Cruises -varustamo on tilannut kaksi uutta TUI-alusta Turun telakalta. Valmistelut uuden Mein Schiff 5 -aluksen toimittamiseksi aloitetaan telakalla välittömästi.

– Yhtiö on ollut uudelleenjärjestelyiden kohteena reilun vuoden, jolloin olemme tehneet raskaita päätöksiä kannattavuuden parantamiseksi. Nyt tietysti uuden omistajan kautta tulemme varmasti kehittämään eri toimintojamme eri osa-alueilla, ja uskon, että tällä kuviolla toiminta varmasti kääntyy kannattavaksi, Anttila sanoo.

Lue seuraavaksi