Ebolaan kuollut lähes 900 – uhriluku synkentyi kerralla

Elokuun alun lukujen valossa Ebolaan kuolleiden määrä on kasvanut jyrkästi.

Ulkomaat
Asukkaat vastustivat Ebolaan kuolleiden hautaamista mailleen Johnsonvillen kylässä, Liberiassa 2. elokuuta.
Asukkaat vastustivat Ebolaan kuolleiden hautaamista mailleen Johnsonvillen kylässä, Monrovian lähellä, Liberiassa 2. elokuuta.Ahmed Jallanzo / EPA

Maailman terveysjärjestö WHO kertoo nopeasti synkentyneestä kuolonuhrien määrästä Afrikan Ebola-epidemiassa. Kuolleita oli elokuun alussa 887. Lisäystä vain muutamaa päivää aiemmin, heinäkuun viimeisenä päivänä tilastoituihin Ebola-kuolemiin kerrottiin näin peräti 158. Kuolonuhreja on ollut yhteensä neljässä maassa.

Helmikuussa alkaneessa epidemiassa sairastuneita on yli 1 600.

Maanantaina Nigeriassa kerrottiin jo neljän ihmisen sairastuneen. Nigeriassa on Afrikan maista eniten asukkaita, ja tätä ennen siellä tunnettiin vain yksi Ebola-tapaus. Sairauden leviäminen on paha takaisku länsiafrikkalaisille viranomaisille. Tapausten moninkertaistuminen tietää todennäköisesti tartuntamäärän kasvamista lähiaikoina edelleen, sillä oireiden alkamiseen voi kestää tartunnasta kolme viikkoa.

Yhdysvallat lennättää jälleen Ebolaan sairastuneen kansalaisen takaisin kotimaahan saamaan hoitoa. Liberiassa tartunnan saanut nainen oli ollut hoitamassa paikallisia Ebola-potilaita. Edellinen kotiin lennätetty oli lääkäri. Lisäksi kolmannen yhdysvaltalaisen epäillään saaneen Ebola-tartunnan – Länsi-Afrikassa matkaillutta miestä hoidetaan samankaltaisten oireiden vuoksi sairaalassa New Yorkissa.

Länsi-Afrikan Ebola-epidemia on historian vakavin. Tappava verenvuotokuume leviää kosketuksessa etenkin ruumiinnesteiden välityksellä. Tautia vastaan ei ole rokotetta eikä lääkettä.

Maailmanpankki aikoo antaa 200 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria hätäapuna Ebolan takia Guineaan, Liberiaan ja Sierra Leoneen.

Lähteet: Reuters, AFP

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus