Ruotsissa yksi kuollut metsäpalossa – useita tuhansia varoitettu evakuoinnista

Viranomaiset ovat pyytäneet Norbergin taajaman asukkaita valmistautumaan evakuointiin. Ruotsalaismedian mukaan varoitus koskee noin 4 500 ihmistä. Noin tuhat ihmistä on jo evakuoitu palon takia.

Ulkomaat
Asukkaita lähdössä pakoon metsäpaloa.
Gammelbyn asukkaat evakuoitiin metsäpalon takia 4. elokuuta.Fredrik Sandberg / Lehtikuva
Metsää paloi Salassa maanantaina.
Viranomaisten mukaan tilanne on kriittinen. Sammutuskalustoa on pyydetty paikalle Italiasta asti.

Ruotsin Västmanlandissa Salan kunnan länsipuolella riehuva valtava metsäpalo on vaatinut ensimmäisen kuolonuhrinsa, kertoo Ruotsin yleisradioyhtiö SVT (siirryt toiseen palveluun).

Poliisi kertoi SVT:lle, että miehen ruumis oli löydetty maantieltä Stabäckin taajaman pohjoispuolelta hiukan puolenyön jälkeen tiistaina. Ruumista ei voitu tunnistaa, mutta poliisi uskoo henkilöllisyystodistuksen perusteella tietävänsä, kenestä on kyse.

Pelastuslaitos kehotti varhain tiistaiaamuna Norbergin taajaman asukkaita valmistautumaan mahdollisen evakuoinnin varalta. Taajamassa on noin 4 500 asukasta, kertoo paikallisradio P4 Västmanland (siirryt toiseen palveluun) verkkosivuillaan.

Maanantaina useita pienempiä taajamia evakuoitiin leviävän palon vuoksi, ja tähän mennessä yhteensä noin tuhat ihmistä on joutunut jättämään kotinsa.

Ruotsalaismedian mukaan tulen saartamaksi jäänyt tukkirekan kuljettaja loukkaantui palossa maanantaina. Uutistoimisto TT kertoi tiistaina, että 42-vuotiaan miehen tila on vakava mutta vakaa.

Norbergin evakuoimista harkittiin jo maanantai-iltana. Silloin pelastuslaitoksen tiedottaja Erik Bergman sanoi SVT:lle, että asia voi tulla ajankohtaiseksi tiistaina tuuliolosuhteista riippuen.

Tuli oli maanantaina levinnyt jo noin 10 000 hehtaarin alueelle. Helteinen sää on vaikeuttanut sammutustöitä: Salassa mitattiin maanantaina Ruotsin tämän vuoden lämpöennätys 34,4 astetta.

SVT:n mukaan pelastuslaitos ilmoitti tiistaina, että tällä hetkellä keskitytään palon rajaamiseen, ei sen sammuttamiseen.