1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Muusikot löytävät toisensa yli bändirajojen

Musiikki yhdistää ihmisiä jopa siinä määrin, että samat muusikot saattavat soitella useammassa yhtyeessä. Näin on muun muassa Kajaanissa, jossa tekijät tuntevat toisensa hyvin.

ilmiöt
Tommi Riikonen, Miikka Grönlund, Ari Keränen, Mikko Hirvelä, Asko Mustonen ja Janne Laatikainen.
Jarkko Remahl / Yle

Putka-nimisessä bändikämpässä kokoontuu sekalainen joukko muusikoita. Musiikin ja sen soiton ohella miehiä ja naisia yhdistää se, että lähes jokaisella heistä on useampi kuin yksi bändiprojekti. Kavereiden kanssa soitellaan yksissä ja samoissa bändeissä. The Cojones -yhtyeessä Ramones-punkkia soittava Tommi Riikonen kertoo kajaanilaisten muusikoiden tuntevan toisensa melko hyvin.

– Kyllä ne on melkolailla samoja naamoja, jotka on joka paikassa. Meidänkin treenikämpän seinän toisella puolella on toinen treenikämppä, ja siellä on myös ystäviä ja tuttuja. Ja ennen kaikkea tuttuja bändejä.

The Cojonesin lisäksi muun muassa Laitakaupungin Lehmipojissa ja The Kalashnikovsissa soittavan Mikko Hirvelän mukaan tuttujen kavereiden kanssa soittaminen helpottaa tekemistä.

– Kun tuntee porukkaa, on helppoa pyytää apua kaverilta. Kokoonpanojakin on helpompaa perustaa, Hirvelä vinkkaa.

Porukan varttunein muusikko Asko Mustonen soittaa tätä nykyään vain kahdessa bändissä.

– Perheellisen aika tuppaa olemaan aika rajallinen. Näillä saadaan mennä ainakin toistaiseksi.

Yhdessätekeminen ei ole pelkkää soittamista

Kaikki miehet valmistautuivat Kajaanin Kaupunkifestivaalien bändikilpailuun, jonka rajuilma Helena lopulta esti. Kilpailu kavereiden kanssa ei olisi ollut Asko Mustosen mukaan este.

– Luulen, ettei siinä kisailla kavereiden kanssa vaan tärkeintä on päästä lavalle ja näyttää ihmisille omaa osaamistaan ja tekemistään. Se on minulle ainakin se tärkein pointti.

Kun tuntee porukkaa, on helppoa pyytää apua kaverilta. Kokoonpanojakin on helpompaa perustaa.

Mikko Hirvelä

Eikä yhdessä tekeminen vain soittamiseen jää.

– Paljon tulee tehtyä äänityshommia ja kuvaamista muun muassa Putkan bändien ja muidenkin bändien kanssa, Mikko Hirvelä toteaa.

Vaikka aika ei soittohommia suurempiin Asko Mustosella aina riittäisikään, on keskusteluyhteys ihmisten kanssa olemassa.

– Paljon pyöritellään ideoita ja käydään läpi mitä voitaisiin kokeilla ja tehdä.

Lue seuraavaksi