Valviran asiantuntija: Sairastuneiden uimareiden syytä välttää uimapaikkoja pari viikkoa

Sadat uimarit ovat sairastuneet vatsatautiin eri puolilla Suomea uituaan järvissä. Rannoilta otetaan nyt tavallista enemmän vesinäytteitä.

Aamu-tv
Veden laadusta varoitava kyltti Tampereen Kaukajärvellä
Kuva: Marko Melto / Yle

Uimavedestä sairastuneiden on suositeltavaa pysyä poissa uimapaikoilta kaksi viikkoa oireiden helpottamisen jälkeen, neuvoo ylitarkastaja Jaana Kilponen Valvirasta.

– Sairastuneiden kannattaisi muistaa, että vaikka olo helpottuu, heidän ulosteissaan on edelleen norovirusta. Ei kannattaisi mennä pariin viikkoon uimarannalle, koska siellä ei ole klooria tappamassa virusta. He voivat kontaminoida ja levittää tautia eteenpäin tietämättään, Kilponen sanoi Ylen aamu-tv:ssä.

Oulussa, Tampereella ja Sipoossa sadat ihmiset ovat saaneet vatsaoireita ilmeisesti järvivesissä uimisesta. Oulussa uimavedestä otetuissa vesinäytteissä on todettu noro- ja adenoviruksia.

Sairastuneiden oireet ympäri Suomen viittaavat norovirukseen. Oireina on ollut rajua oksentelua, ripulia ja osalla on noussut kuume.

– Nyt nämä sairastuneet ovat olleet pikkulapsia ja nuoria, jotka pistävät leikkiessään vettä suuhun. Huonolla tuurilla yksi kulaus riittää, Kilponen totesi.

Vesinäytteet eivät välttämättä kerro kaikkea

Rannoilta, joilla on ollut paljon sairastumistapauksia, haetaan nyt tavallista enemmän vesinäytteitä. Luonnonvesistä otettuihin vesinäytteisiin on Kilposen mukaan vaikea saada osumaan juuri etsittyjä taudinaiheuttajia.

– Se on hiukan sattumanvaraista, saadaanko niitä kiinni. Kun meillä on lukuisia potilaita, heidän ulostenäytteistään luulisi löytyvän. Tietenkin syy-seuraus-suhteen kiinnisaaminen edellyttäisi sitä, että saataisiin samat kannat sekä ympäristö- että ihmisnäytteistä.

Kilposen mielestä on vaikea arvioida, milloin uimavedet ovat puhdistuneet taudinaiheuttajista. Hän kuitenkin totesi, että virtaukset laimentavat ja UV-säteily tuhoaa viruksia.

Sairastuneen yleiskuntoa seurattava

Tampereen kaupungin epidemiologi Sirpa Räsänen neuvoi hakeutumaan lääkäriin, jos vatsaoireita poteva lapsi väsähtää niin, ettei jaksa juuri muuta kuin nukkua.

– Mitä pienemmästä lapsesta on kysymys, sitä herkemmin täytyy hakeutua lääkärin arvioitavaksi. Oireiden kesto ei ole pääasia, vaan se, kuinka lapsi voi ja kuinka nesteytys onnistuu kotona, Räsänen sanoi aamu-tv:ssä.

Taudin hoidossa tärkeintä on nesteiden riittävä nauttiminen.

– Oksentelua tai ripulointia ei voi varsinaisesti helpottaa tai rauhoittaa, vaan tauti menee omaa kulkuaan. Lapsen tai aikuisen vointiin vaikuttaa se, kuinka paljon nestettä pysyy sisällä.