1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

Libanonissa pelätään ääri-islamilaisten etenemistä

Libanonissa pelko maan imeytymisestä mukaan Syyrian sotaan kasvaa Libanonin itäosissa puhjenneiden taistelujen jälkeen.

Syyria
Savu nousee Libanonin armeijan kasarmista Arsalin kaupungissa.
Savu nousee Libanonin armeijan kasarmista Arsalin kaupungissa 3. elokuuta.Wael Hamzeh / EPA

Libanonin armeijan ja syyrialaistaustaisten islamistitaistelijoiden yhteenotoissa on kuollut kymmeniä ihmisiä viime päivinä. Joidenkin arvioiden mukaan Syyriassa ja Irakissa etenevä Islamilainen valtio -liike yrittää nyt levittäytyä myös Libanoniin. Taistelut ovat keskittyneet koillislibanonilaiseen Arsalin kaupunkiin, jossa on myös paljon Syyriasta tulleita pakolaisia.

Kaupungista on lähtenyt tuhansia ihmisiä pakoon taisteluja. Osa paenneista on syyrialaisia, jotka olivat hakeneet turvaa alueelta. Arsalista lähtenyt syyrialaispakolainen Jamal Ramadan sanoi, että hän ei tiedä kuka tulittaa ketä mutta hän kiitti Libanonin armeijaa, joka auttoi ulos kaupungista.

Turvaton turvapaikka

Arsalissa ja läheisillä vuorilla on kymmeniätuhansia syyrialaispakolaisia. Libanonissa ei ole annettu lupaa suurten pakolaisleirien perustamiselle, vaan pakolaisten teltat on siroteltu laajalle alueelle pitkin vuorenrinteitä. Arsal ei tunnu turvalliselta paikalta edes rauhallisempina aikoina. Kun kävin kaupungissa keväällä Syyrian puolelta kantautui taistelujen ääniä, ja Syyrian hävittäjäkoneet iskivät vuorille. Nyt taistelut ovat jo kaupungissa.

Tällä kertaa väkivalta lähti ilmeisesti liikkeelle siitä kun Libanonin armeija otti kiinni Syyrian hallintoa vastaan taistelevan islamistijohtajan. Libanonilainen sotilasasiantuntija, eläkkeellä oleva kenraali Elias Hanna sanoo, että alueella on useiden islamistiryhmien taistelijoita. – Siellä on Irakissa ja Syyriassa taistelevan Islamilaisen valtion sekä toisen syyrialaisen islamistiryhmän Jabhat al-Nusran taistelijoita, sotilasasiantuntija Elias Hanna sanoo.

Taistelijoita useista eri maista

Hannan mukaan taistelijat ovat myös liikkuneet ryhmien vällillä. Tällä hetkellä Islamilainen valtio on vahvistunut Irakin ja Syyrian sotamenestyksensä myötä. Ryhmä tunnettiin aiemmin Irakin ja Levantin islamilaisena valtiona. Sunnimuslimien riveistä kumpuava, erittäin jyrkkää islamintulkintaa edustava ryhmä, on julistanut valtaamilleen alueille islamilaisen valtion, jota on tarkoitus laajentaa aluksi itäisen Välimeren alueelle.

Arsalissa silminnäkijät ovat kertoneet, että kaupunkiiin tunkeutuneet taistelijat ovat useista eri maista. Kapinallisten tiedetään jo aiemmin liikkuneen rajan yli ja Syyria on tehnyt ilmaiskuja rajan yli. Jotkut libanonilaispoliitikot epäilevät, että ääri-islamistit yrittävät nyt rakentaa vahvemman sillanpääaseman Libanonin itäosiin.

Libanonisssa on jännitteitä muun muassa sunnimuslimien ja shiiojen välillä. Libanonista on myös lähdetty taistelemaan sekä Syyrian hallituksen että kapinallisten riveihin. Sotilasasiantuntija Elias Hannan mielestä islamin äärisuuntauksia edustavat aseelliset ryhmät eivät kuitenkaan nauti laajaa kannatusta Libanonin sunnimuslimien parissa.

– Ääriryhmät eivät surmaa vain kristittyjä ja shiiamuslimeja, vaan tappavat myös sunnimuslimeja. Libanonin sunnit ovat ääriainesten mielestä lähinnä vääräuskoisia, Elias Hanna kertoo Beirutista.

Taistelut kiihtyvät myös Syyriassa

Hanna uskoo, että Libanonin armeija pystyy saamaan tilanteen hallintaansa tällä kertaa, mutta mitään lopullista sotilaallista ratkaisua ei ole. Taistelijat pystyvät tarvittaessa piiloutumaan pakolaisten sekaan.

Libanonin kehitys koskettaa suoraan myös Syyriaa, muun muassa siksi, että reitti Damaskoksesta Beirutiin on tärkeä yhteys ulkomaailmaan. Myös Syyriassa väkivalta on viime viikoina kiihtynyt entisestään. Osia Irakista ja Syyriasta valvovat islamilaisen valtion taistelijat ovat ottaneet rajusti yhteen hallituksen sotilaiden kanssa. Aiemmin Syyrian asevoimien ja Islamilaisen valtion välillä näytti melkein vallitsevan eräänlainen tulitauko. Islamilainen valtio keskittyi pitkään taistelemaan lähinnä muita kapinallisryhmiä vastaan, ja se luonnollisesti sopi Bashar al-Assadin hallinnolle. Tämä vaihe näyttää nyt olevan ohi.

Lue seuraavaksi