1. yle.fi
  2. Uutiset

Komeettaluotain Rosetta saavuttamassa kohteensa

Kymmenen vuotta matkaa tehnyt luotain asettuu pian komeetan seuralaiseksi. Pyrstötähden ytimen kuvaillaan muistuttavan kumiankkaa.

Kotimaan uutiset
Rosetta-luotain ja komeetta.
Kuva Rosetta-luotaimesta on lisätty komeetta kuvaan, joka on otettu 2. elokuuta. Luotain ja komeetta eivät ole mittakaavallisesti oikein.ESA/Rosetta/NAVCAM

Euroopan avaruusjärjestön ESA:n Rosetta-luotain asettuu komeetta Tshurjumov-Gerasimenkon kiertolaiseksi keskiviikkona, kertoo Ilmatieteen laitos.

Rosetta on tällöin noin sadan kilometrin etäisyydellä pyrstötähden ytimestä. Ilmatieteen laitos kertoo ytimen näyttävän luotaimen jo ottamissa kuvissa kaksiosaiselta ja muistuttavan tietystä kulmasta kumiankkaa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Rosettan kyydissä olevan Philae-laskeutujan on tarkoitus laskeutua komeetan pinnalle marraskuussa.

Rosetta-luotain laukaistiin matkaan maaliskuussa 2004. Luotain heräsi viime tammikuussa lähes kolme vuotta kestäneestä, suunnitellusta horroksesta.

Ilmatieteen laitos on osallistunut Rosettan ja Philae-laskeutujan laitteiston suunnitteluun ja valmistamiseen. Patria alihankkijoineen toimitti Rosettan rungon ja sähkövirran jakeluyksiköt.

Lue seuraavaksi