Kiviniemi antaa kiitosta elinkeinoministeriölle - "Elvytyspaketti ei ahdingosta auta"

OECD:n palkkaama Mari Kiviniemi sanoo, että Suomen taloustilanne ei juuri poikkea muusta Euroopasta, jossa iloisia uutisia on odotettu jo vuosia. Maanantain telakkauutista Kiviniemi kiittelee erittäin hyväksi.

talous

Kansainvälisiin tehtäviin siirtyvä Mari Kiviniemi kiittelee STX:n Turun telakan kauppaa ja elinkeinoministeriön osuutta asiassa.

Kivinimestä on tärkeää, että työpaikat ja osaaminen säilyvät Suomessa. Näin käynee, kun valtio ja saksalainen Meyer Werft päättivät ostaa telakan.

Kiviniemi sanoi Radio 1:n Ykkösaamussa, että telakkateollisuudessa on vaikea toteuttaa puhdasta markkinataloutta.

– Ehkä valtiolle nyt löytyi yhteistyökumppani, joka mahdollisti ratkaisun.

Valtio pyrkii myöhemmin eroon telakkaosakkuudestaan, ja Kiviniemi olettaa, että hallitus hakee tilalle jotakin toista suomalaista tahoa.

Kiviniemi jättää tässä kuussa kotimaan politiikan ja siirtyy Pariisiin taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n apulaispääsihteeriksi. Hän sanoo seuraavansa uudessa työssä koko maailmantaloutta.

Kiviniemi: Palkkatasoon kiinnitettävä huomiota

Kiviniemi muistuttaa, että taantumassa tarpovan Suomen tilanne ei järisyttävästi poikkea muusta Euroopasta. Heikentyvä talous vaikeuttaa tuiki tärkeiden rakenneuudistusten tekemistä, eikä Ukrainan kriisiä sinänsä välttämättömine pakotteineen todellakaan olisi tarvittu, Kiviniemi toteaa.

Kiviniemi arvioi, että heikentyvä talous tuntuu raskaimmin velkaantumiskehityksen kääntämisessä.

– Olennaista tässä ei ole aikataulu, vaan se, että velkaantuminen taittuu. Vuosi 2018, johon hallitus pyrkii, on Kiviniemestä aivan hyvä tavoite.

Mari Kiviniemi on sitä mieltä, että elvytyspaketti ei ahdingosta auta. Hänen mukaansa valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd.) ehdottaman Remontti oy:n tavoitteet - esimerkiksi homekoulujen korjaus - ovat sinänsä kannatettavia, ja taantumassa investointeja olisi halvempi toteuttaakin. Ongelmana on kuitenkin lisävelkaantuminen.

– Kun ei olla valtion omaisuutta myymässä, budjetin ulkopuolinen rahasto lisäisi velkaa.

Kiviniemi korostaa työmarkkinoiden uudistamisen tärkeyttä. Huomiota on kiinnitettävä paitsi nuoriin ja pitkäaikaistyöttömiin, myös palkkatasoon. OECD:hen siirtyvä Kiviniemi muistuttaa, että asiantuntijat ovat yksimielisiä siitä, että vuosina 2007 - 2008 palkkataso kipusi korkeuksiin, joka ei vastannut suorituskykyä.

Kiviniemi lähtee OECD:hen toteuttamaan nuoruuden haavetta kansainvälisestä työstä, jossa hän nyt voi hyödyntää sekä kielitaitoaan, tutkintoaan että vuosien kokemusta ministerinä ja kansanedustajana.