Tax free -myynnin alamäki jatkui heinäkuussa

Tax free -myynnin lasku johtuu pääosin venäläismatkailijoiden jättämästä lovesta. Kiinalaismatkailijoiden tekemät verovapaat ostokset sen sijaan lisääntyivät.

talous
YLE Etelä-Karjala

Tax free -myynti väheni heinäkuussa yli viidenneksellä viime vuoden heinäkuuhun verrattuna. Suurinta lasku oli Lappeenrannassa, missä pudotusta oli lähes kolmannes. Helsingissä verovapaat ostokset vähenivät kahdeksan prosenttia.

Eniten laskivat venäläisten tekemät tax free -ostokset, jotka vähenivät heinäkuussa 28 prosenttia. Samaan aikaan kiinalaisten verovapaat ostokset lisääntyivät 23 prosenttia. Tämä ei kuitenkaan riitä paikkaamaan venäläisten asiakkaiden jättämää tax free -myynnin laskua, sillä alkuvuoden aikana venäläiset asiakkaiden osuus Suomen tax free -myynnistä oli yli 85 prosenttia, kun kiinalaisten osalta vastaava luku oli alle kahdeksan prosenttia.

Kotkassa verovapaat ostokset vähenivät heinäkuussa 31 prosenttia ja Kouvolassa 27 prosenttia.

Koko alkuvuonna tax free -myynti on laskenut Suomessa 27 prosenttia. Lappeenrannassa verovapaa myynti on laskenut tämän vuoden aikana 34 prosenttia ja Helsingissä 21 prosenttia. Suomessa eniten tax free -ostoksia tehdään Helsingissä ja Lappeenrannassa.