1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Helsinkiin tarvitaan lisää yöruokakauppoja – kaupunkilaiset elävät eri rytmeissä

Ympäri vuorokauden auki olevia ruokakauppoja on syntynyt tasaiseen tahtiin viime vuosina, mutta niitä kaivataan kipeästi lisää. Vuorotyöläiset vaativat lisää mahdollisuuksia tehdä ruokaostoksia öiseen aikaan.

Kuva: Iina Kluukeri / Yle

HOK-Elannolla ja Suomen Lähikauppa Oy:llä on yhteensä kahdeksan öiseen aikaan toimivaa ruokakauppaa Helsingissä. Uusin tulokas on Etelä-Esplanadille kesäkuun lopussa avattu Siwa.

Myymäläpäällikkö Jarkko Karttusen mukaan Helsingin paraatipaikalle avattu kauppa kohentaa koko kauppaketjun imagoa.

- Kesällä on käynyt paljon piknik-asiakkaita ja turisteja, jotka tulevat Espalle hengailemaan. Myös viereisten toimistojen ja asuintalojen ihmiset tekevät ostoksia meillä, Karttunen sanoo.

Espan Siwa on Suomen Lähikauppa Oy:n ensimmäinen yökauppa Helsingissä. Myyntilukuja seurataan tarkasti. Kannattavuus ratkaisee, tuleeko yömyymälöitä lisää.

Uudet yökaupat harkinnassa

HOK-Elannolla on seitsemän öiseen aikaan toimivaa ruokakauppaa Helsingissä.

Vaikka paikka on keskeinen, kauppaan tullaan juhlamielellä, mutta ei räyhäfiiliksellä.

Espan Siwan myymäläpäällikkö Jarkko Karttunen

Aluejohtaja Merja Saaren mukaan asiakkaat toivovat niitä runsaasti lisää.

- Meille tulee paljon pyyntöjä asiakkailta, että voisimmeko avata heidän alueelleen ympärivuorokautisen Alepan. Tietysti selvitämme myös itse, onko siellä työpaikkoja, jotka ovat läpi vuorokauden auki ja miten liikennevirrat kulkevat yöaikaan. Jos meidän tutkimustemme mukaan näyttää siltä, että toiminta kannattaa, niin avaamme kaupan. 

"Päivärytmi ei ole enää ainoa normaali elämäntapa"

Alepoissa on hiljaista kello kolmen ja neljän välillä, mutta muuten asiakkaita riittää ympäri vuorokauden. Yöaikaan auki olevat kaupat ovat tärkeitä monille.

- Pääkaupunkiseudulla on paljon vuorotyötä tekeviä ihmisiä. Päivärytmi ei ole enää ainoa normaali elämäntapa.

Yökaupan avaaminen edellyttää kuitenkin tarkkaa harkintaa, sillä myyjien yölisät ja vartijoiden palkkaaminen lisäävät kustannuksia.

- Järjestyshäiriöt eivät ole ongelma, mutta vartijoita tarvitaan myyjien ja asiakkaiden turvallisuudentunteen vuoksi, Saari kertoo.

Myös Espan Siwan myymäläpäällikkö Jarkko Karttunen on yllättynyt siitä, miten rauhallisesti yökauppa on sujunut.

- Vaikka paikka on keskeinen, kauppaan tullaan juhlamielellä, mutta ei räyhäfiiliksellä.