Lähikuukaudet vaikeita puolustuskonserni Patrialle

Puolustusvälinekonserni Patrian liikevaihdon ja liikevoiton tason ennakoidaan laskevan viime vuoden vastaavasta ajasta. Osavuosikatsauksessaan Patria odottaa kuitenkin loppuvuodesta vireillä olleiden kansainvälisten kauppojen toteutumista.

talous
Patrian valmistama AMV-panssariajoneuvo.
Pekka Sakki / Lehtikuva

Patria on käynyt kevään ja kesän aikana laajat yt-neuvottelut, joiden seurauksena muun muassa yhtiön Hämeenlinnan tehtailta on irtisanottu 110 työntekijää ja toimihenkilöä. Patria työllistää kuitenkin edelleen Hämeenlinnassa kolmisen sataa työntekijää ja toimihenkilöä.

Yt-neuvottelujen tavoitteena on ollut sopeuttaa liiketoimintojen henkilöstömäärä ja organisaatio vastaamaan nykyistä markkina- ja työtilannetta sekä tilauskantaa, turvata tulevaisuuden kilpailukyky sekä säilyttää ja turvata strategisesti tärkeät toiminnot ja osaaminen.

Uusia kauppoja odotetaan loppuvuodesta

Puolustusalan kiristynyt kilpailu uusista hankkeista näkyy maailmanlaajuisesti ja sen uskotaan vaikuttavan edelleen Patrian tilauskannan kehitykseen. Patrian liikevaihdon ja liikevoittotason arvioidaan laskevan edellisvuoden tasosta. Loppuvuoden aikana odotetaan kuitenkin edelleen eräiden merkittävien ja pitkään vireillä olleiden hankkeiden käynnistymistä kansainvälisillä markkinoilla.

Patria esitteli syksyllä 2013 Lontoon DSEI-tapahtumassa uutta ajoneuvokonseptia, jota on testattu ja säädetty erittäin vaativissa testeissä. Uusi ajoneuvo on merkittävä vahvistus Patrian panssaroitujen pyöräajoneuvojen tuotevalikoimaan. Myyntiin ja tuotantoon uuden ajoneuvon odotetaan pääsevän aikaisintaan vuonna 2015 tai 2016.