Historiallinen siipirataslaiva uhkaa rapistua satamaan

Siipirataslaiva Elias Lönnrot on ajautunut vaikeuksiin Keuruulla. Aluksen kesäkausi katkesi tekniseen vikaan ja liikennöitsijä irtisanoi laivan vuokrasopimuksen.

Kotimaa
Siipirataslaiva m/s Elias Lönnrot
Mikko Maasolan haastattelussa Jorma Tuomi-Nikula kertaa Elias Lönnrotin historiaa ja suomii Keuruun kaupunkia aluksen laiminlyönnistä.

Siipirataslaiva m/s Elias Lönnrot seisoo telakalla Keuruun Ahtolan satamassa. Keurusselällä liikennöineen aluksen kesäkausi katkesi tekniseen vikaan, eikä tulevaisuus näytä valoisalta. Laivaan on vaikea saada varaosia, eikä alusta välttämättä saada vesille enää tämän kauden aikana. Lisäksi laivan liikennöitsijä Suomen Hopealinja oy irtisanoi vuokrasopimuksensa Keuruun kaupungin kanssa.

Nyt siipirataslaivalle etsitään uutta yrittäjää. Keuruun kaupungille laivan vesille saaminen on tärkeää.

– Eihän tällaisia siipirataslaivoja Suomen maassa montaa ole. Ja tietysti Keurusselkä ja vesistöt ovat tärkeä osa Keuruuta ja keuruulaisuutta. Tahdomme, että matkailijat ja miksei paikkakuntalaisetkin pääsisivät katsomaan seutua myös vesiltä, vapaa-aika päällikkö Heli Peltola toteaa.

Laivaidean isä valmis myymään aluksen

Siipirataslaiva Elias Lönnrot on kopio 1800–1900-luvun vaihteessa sisävesillä risteilleestä höyrylaiva s/s Elias Lönnrotista. Laivahankkeen takaa löytyy tietokirjailija ja toimittaja Jorma Tuomi Nikula.

Järkevintä olisi, että Elias Lönnrot pantaisiin myyntiin. Minusta sen paikka ei ole Keuruulla, täällä sille ei osata antaa arvoa.

Jorma Tuomi-Nikula

– Harrastan laivan pienoismalleja ja muutettuani Keuruulle sain tietää, että Keurusselällä on risteillyt tällainen Elias Lönnrot. Valokuvien ja muistikuvien pohjalta rakensin pienoismallin, Tuomi-Nikula kertoo.

Mallin pohjalta Keuruun kunta rakennutti nykyisen Elias Lönnrotin. Vuonna 1986 vesille laskettu m/s Elias Lönnrot keräsi parhaimmillaan yli 20 000 matkustajaa kesässä. Aluksen rapistuminen harmittaa idean isää.

– Ikävä näky. Tuntuu pahalta katsoa. Minusta olisi järkevintä, että Elias Lönnrot pantaisiin myyntiin ja myytäisiin pois Keuruulta. Minusta sen paikka ei ole Keuruulla, täällä sille ei osata antaa arvoa, Jorma Tuomi-Nikula toteaa.

Tuomi-Nikula aikoo tehdä kunnallisaloitteen, jotta laiva myytäisiin mahdollisimman pian.

– Kovaa hintaa ei kannata pyytää. Pääasiasssa, että laiva saisi omistajan, joka antaisi sille sen arvon, joka sille kuuluu.