Venemyyjät käärmeissään: Uusi venerekisteri liian monimutkainen

Liikenteen turvallisuusviraston Trafin uuden vesikulkuneuvorekisterin suunnittelussa ei kuultu riittävästi venealan yrittäjiä, sanoo työryhmässä itsekin mukana ollut Veneporin yrittäjä Jouko Viljamaa.

Kotimaa
Soutuveneitä ja moottoriveneitä rivissä kaupan pihalla
Kaisu Jansson / Yle

Veneyrittäjät eivät ole tyytyväisiä uuteen Trafin ylläpitämään venerekisteriin. Uusi rekisteröinti on liian monimutkainen ja byrokraattinen, sanoo Veneporin yrittäjä ja rekisterityöryhmässäkin mukana ollut Jouko Viljamaa.

– Me olemme olleet asiantuntijoina tässä muutoshommassa, mutta Trafi ei ole hirveän voimakkaasti meitä kuunnellut. Harmillista on, että nyt byrokratia tahtoo lisääntyä. Ennen oli yksi paperi, joka piti täyttää. Nyt on kaksi A4-arkkia, jotka pitää täyttää ja kysymykset näyttäisivät olevan aika vaikeita, Viljamaa toruu.

Trafi ei ole hirveän voimakkaasti meitä kuunnellut. Harmillista on, että nyt byrokratia tahtoo lisääntyä.

yrittäjä Jouko Viljamaa, Venepori Oy

Elokuun alussa alkanut vesikulkuneuvorekisterin tietojen siirto maistraatilta Trafille aiheuttaa ainakin kahden viikon katkon veneiden rekisteröintiin. Venekauppiaiden mukaan ajankohta siirrolle on huono, koska veneilykausi on vielä kuumimmillaan.

– Yritettiin sanoa, että siirretään muutos syksyyn loka-marraskuuhun, jotta saadaan vesilläoloaika hoidettua. Sitäkään ei kuunneltu, Viljamaa ihmettelee.

Vene rekisteriin jo liikkeessä

Uudistuksen myönteisiä puolia on se, että veneen voi rekisteröidä jatkossa suoraan myös veneiden jälleenmyyjillä. Trafin erityisasiantuntija Reetta Laineen mukaan parhaillaan kerätään listaa niistä yrityksistä, jotka haluavat lisätä palveluihinsa rekisteröintipalvelut.

– Meille on tulossa nettisivuille lista yrityksistä, joissa rekisteröintejä voi tehdä. Koko ajan jälleenmyyjiä tulee lisää, kun tässä edetään, Laine kertoo.

Satakunnassa rekisteröintipalvelua tarjoaa jatkossa ainakin Petäjäksen telakka Raumalla. Yrityksen mukaan rekisteröintipalvelusta ei peritä erillistä maksua, vaan palvelun hinta määräytyy Trafin hinnaston mukaisesti.

Sen sijaan Veneporissa rekisteröintejä vielä pohditaan. Jouko Viljamaan mukaan vastuukysymykset esimerkiksi virhetilanteissa ovat täysin auki.

– Jos myyjä tekee virheen esimerkiksi moottorin valmistusvuoden kanssa, niin joku saattaa koputtaa viiden vuoden kuluttua olalle ja kysyä, että olet myynyt väärän vuosimallin moottorin. Tiedon pitäisi tulla suoraan maahantuojalta ja sama tieto olisi myös takuulapuissa, niin siinä olisi joku järki siinä hommassa, Viljamaa sanoo.

Uudet venerekisteripalvelut otetaan käyttöön elokuun 18. päivä. Tämän jälkeen veneen voi rekisteröidä itse myös joko postitse tai Trafin nettipalvelussa.