1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenne

Vaasa avaa paikallisliikenteeseen kampuslinjan

Vaasassa avataan ensi maanantaina uusi, erityisesti korkeakouluopiskelijoille suunniteltu paikallisliikenteen reitti. Kaupungin keskustan ja Palosaaren välisessä kampuslinjassa on otettu huomioon luentojen alkamis- ja loppumisajat. Uuden reitin toivotaan helpottavan Palosaaren pahenevaa paikoitusongelmaa.

liikenne
Kartta Vaasan uusista bussilinjoista.
Anna Wikman / Yle

Uusi reitti on yritetty suunnitella niin sujuvaksi, että se houkuttelee opiskelijoita hyppäämään bussin kyytiin. Parhaimmillaan Vaasan keskustan ja kampusalueen välillä ajetaan 20 minuutin vuorovälein. Taustaselvitysten mukaan merkittävä osa vaasalaisopiskelijoista asuu uuden reitin varrella.

– Uutta linjaa kohtaan on suuria odotuksia, sanoo Vaasan Paikallisliikenne Oy:n liikennepäällikkö Mika Joki. Vaasassa on 12 tuhatta opiskelijaa, joista vain noin viidennes käyttää nykyisin paikallisliikenteen palveluja. Asiakaspotentiaali on merkittävä.

Vaasan kaupungin liikennesuunnittelijan Tomi Kaunismäen mukaan uuden linjan avulla yritetään ratkaista Palosaaren paha paikoitusongelma. Samalla halutaan konkreettisesti vastata opikelijoilta vuosien mittaan tulleisiin toiveisiin ja paikallisliikenteen parannusehdotuksiin.

Kaunismäen mukaan opiskelijoille tehdyssä kyselyssä nousi esiin huutava pula pysäköintipaikoista kampusalueella. – Tällä linjalla pyritään mahdollistamaan kouluun tulo bussilla.

Reitti on niin lyhyt, että se mahdollistaa lyhyet vuorovälit. Uuden reitin (14) lisäksi myös linjat 1, 2 ja 3 kulkevat kampusalueen ohi entiseen malliin.

– Vuorotarjonta keskustan ja Palosaaren välillä kello 8 -16 on nyt varsin kattava ja palvelee kaikkia Palosaaren asukkaita, Kaunismäki sanoo.

Palosaaren paikoitusongelma on äitynyt niin pahaksi, että kaupungin on pakko tehdä jotakin. – Ellei ihmisiä onnistuta ohjaamaan joukkoliikenteen käyttäjiksi, on kaupungilla edessä jonkinlaisen pysäköintilaitoksen rakentaminen Palosaarelle. Seon kallis investointi, huomauttaa Kaunismäki.

Kampuslinja avataan 11.8. Samana päivänä otetaan käyttöön myös toinen uusi linja, joka palvelee Purolan ja Teeriniemen asukkaita. Myös aikatauluja rukataan niin, että työmatkaliikenteeseen eri kaupunginosien välille saadaan sujuvuutta.

Myös Vaasan paikallisliikenteen reittiopas on uudistettu.

Lue seuraavaksi