Näkökulma: Muistotilaisuudessa soi Metallica

Poismenneen toiveiden mukaisesti tuunatut muistotilaisuudet yleistyvät hitaasti. Tuunamisen ei tarvitse tarkoittaa irtiottoa kirkon perinteisiin.

Näkökulmat
Yle Kainuun päällikkö Aki Karjalainen.

Osallistuin tovi sitten muistotilaisuuteen, joka ei juuri noudattanut perinteistä kaavaa. Edesmenneen suosikkipubissa järjestetty tilaisuus alkoi Metallican tahdein. Koko tilaisuuden ajan taustalla soi muutoinkin poismenneen oma lempimusiikki rauhallisesta menevämpään.

Niin monisitä toivoo, mutta me todella myös nostimme vainajan toiveen mukaisesti hänelle maljan. Muistotilaisuuden kakku puolestaan kuvasti ilmeellään hänen elämäntyötään ja rakasta elämäntapaansa.

Muistotilaisuuksien tuunaaminen vainajan toiveen mukaisiksi ei ole aina irtiottoa seurakuntayhteisöön. Se voi hyvin kuulua luontevana osana hautaan siunaamisen rinnalle.

Aki Karjalainen

En kerro tilaisuudesta siksi, että se järjestettiin toisin kuin perinteisesti. Kerron siitä siksi, että se tavoitti niin upeasti muistotilaisuuden hengen. Tilaisuus kuvasti mainiosti poismenneen persoonaa ja elettyä elämää, niitä asioita, mistä hän taipaleellaan nautti. Tunnelma oli silti kunnioittava ja herkkä. Adressit luettiin ja läheistä kaivattiin muistopuhein.

Hautajaisten tarkoituksena on antaa mahdollisuus yhdessä suremiseen ja myös keskinäiseen lohdutukseen. Muistotilaisuuksien tuunaaminen vainajan toiveiden mukaisiksi ei ole aina irtiottoa seurakuntayhteisöön. Se voi hyvin kuulua luontevana osana hautaan siunaamisen rinnalle.

Kuoleman laitostumisen on sanottu erkaannuttaneen meidät elämän kiertokulusta. On jo aivan tavanomaista, että hääpari valitsee kirkkoon astellessaan taustalle soimaan lempielokuvansa tunnussävelmän tai yhteisen ensimmäisen tanssinsa melodian. Miksi polkumme viimeinen askel ei voisi olla yhtä persoonallinen?

Hautaustestamentti on Suomen Hautaustoimistojen Liiton kehittämä järjestelmä, jonka avulla testamentin tekijä voi määrätä omien hautajaistensa järjestämisestä. Hautaustestamentti allekirjoitetaan ja todistetaan kuten tavallinenkin testamentti. Sitä tehdään kaksi samansisältöistä kappaletta, toinen hautaustestamentin tekijälle, toinen hautaustoimistolle.

Mikä sen kunnioittavampaa kuin muistaa läheistä niin kuin hän olisi toivonut. Ja juhlia niin kuin hän on juhlinut kanssamme. Vielä kerran.