Ruotsin viranomaiset jättimetsäpalon lähialueiden asukkaille: Pysykää sisällä ja sulkekaa ikkunat

Jo noin 15 000 hehtaarin alueelle levinneestä palosta leviää sankka savu. Alueella valmistaudutaan uusiin evakuointeihin. Ruotsin viime vuosikymmenten pahin metsäpalo on vaatinut yhden ihmisen hengen. Yksi ihminen on saanut vakavia vammoja.

Ulkomaat
Kartta
Yle Uutisgrafiikka
helikopteri savuavan metsän yllä
Ruotsin Västmanlandissa Salan kunnan länsipuolella riehuva valtava metsäpalo leviää edelleen.

Ruotsin viranomaiset kehottavat edelleen leviävän laajan metsäpalon lähialueilla Taalainmaalla ja Västmanlandissa asuvia ihmisiä pysymään sisätiloissa ja sulkemaan ovet, ikkunat ja ilmastoinnin. Viime torstaina Salan kunnassa tuntemattomasta syystä syttynyt metsäpalo on levinnyt jo noin 15 000 hehtaarin alueelle.

Palo jatkaa edelleen leviämistään kaikkiin ilmansuuntiin. Sitä taltuttamaan on tuotu neljä sammutuslentokonetta Italiasta ja Ranskasta. Sammutustöissä ahertavat palomiehet sanovat, ettei palo ole heidän hallinnassaan.

Pelastusviranomaiset arvioivat metsäpalon saavuttavan Norbergin kuntakeskuksen iltaan mennessä. Koko noin 4 500 asukkaan taajama saatetaan joutua evakuoimaan.

Maanantaina kodeistaan evakuoitiin jo noin tuhat ihmistä ja viranomaiset valmistautuvat lisäevakuointeihin. Alueelta on viety turvaan myös suuri määrä kotieläimiä, muun muassa kymmeniä hevosia.

Yksi ihminen on kuollut liekkien keskelle ja toinen on saanut vakavia vammoja. Metsää tuli on polttanut jo arviolta kymmenien miljoonien eurojen arvosta.

Rakennus- ja ympäristötekniikan järjestelmiä valmistava Uponor päätti maanantaina varotoimena tilapäisesti sulkea tehtaansa Virsbossa lähellä paloaluetta. Tehtaan toiminnasta vastaava johtaja Peter Malmberg kertoo Yle Uutisille, että tehdas on kuitenkin on päätetty käynnistää uudestaan.

– Alueella on paljon savua, mutta vaaraa ei ole. Tehdas seuraa tarkkaan viranomaisilta tulevia ohjeita, Malmberg sanoo.