"Sisäilmaa ei 20 asteeseen" – Yliviilentämisestä voi koitua kosteusvaurion riski rakennukselle

Talotohtori ja arkkitehti Panu Kailan mukaan höyrynsululla varustetuissa taloissa sisäilman viilentäminen kesähelteillä pitkiksi ajoiksi ulkoilmaa kylmemmäksi aiheuttaa merkittävän kosteusvaurion riskin. Myös VTT:n mukaan riski on olemassa.

tekniikka
Ilmalämpöpumpun sisäyksikkö.
Yle

Nykyaikaisissa, tiiviissä rakennuksissa käytetään yleisesti kosteussulkuna muovia rakenteiden välissä, joka estää sisäilman kosteutta kulkeutumasta talon rakenteisiin ja tiivistymästä niihin. Rakenteet on tehty vallitseviin oloihin, jotka Suomessa ovat tavallisesti niin päin, että ulkona on kylmempää kuin sisällä. Jos kovilla helteillä sisäilmaa viilentää ulkoilmaa kylmemmäksi, tilanne kääntyy päinvastaiseksi ja kosteus voi tiivistyä väärälle puolelle kosteussulkua.

Perinnerakentamisen asiantuntija ja arkkitehti Panu Kaila pitää sisäilman viilennystä esimerkiksi ilmalämpöpumpuilla isona riskinä tiiviiksi rakennetuissa taloissa.

– Sitä ei saisi tehdä. Saahan ilmalämpöpumpun laittaa, kunhan käyttää sitä lämmitykseen. Nimikin lämpöpumppu kuvaa sitä, että se on lämmityspumppu.

VTT:llä rakennusten ja rakenteiden kunto- ja vaurioselvityksiä tekevä asintuntija Taneli Päkkilä pitää riskiä pienenä.

- Aika vähäisenä pidän sitä riskiä. Suomessa helteet ovat lyhytaikaisia, ja koko vuoden tasolla ajateltuna tilanne ei ole merkittävä. Ja talven aikana, kun rakenne toimii oikein päin, niin vähäinen kosteus kyllä kuivuu pois, Päkkilä sanoo.

Päkkilänkin mukaan riski on kuitenkin olemassa.

– Kyllä on. Kun meillä ulkona on kosteata ja lämmintä ilmaa, ja jos sisällä lämpötila lasketaan huomattavasti sitä alemmas, niin jos höyrysulku on rakenteen sisäpinnassa, niin tämmöinen mahdollisuus on kyllä olemassa, hän sanoo.

Päkkilän mukaan sopiva sisäilman lämpötila olisi 23-25 astetta.

– Se olisi ihan riittävä. Sillä voi vähentää riskejä, että ei tarvitse 20:een asteeseen sisälämpötilaa viilentää. Se tuntuukin jo niin pahalta, samoin taas jos lämpötila on yli 27, se alkaa tuntua tukalalta.

"En kylmentäisi viikkoakaan"

Viilentimien ja ilmalämpöpumppujen kauppa käy helteillä kuumana, kun helteet ovat kestäneet jo useamman viikon. Jos on koko ajan pitänyt kotina kylmempänä kuin ulkoilma, riski rakenteisiin tiivistyvästä kosteudesta on Kailan mielestä jo korkea.

– En kylmentäisi viikkoakaan, ja toivoisin, että nyt ei viilennettäisi ollenkaan, Kaila sanoo.

Esimerkiksi jäähalleissa, joissa sisällä on usein kylmempää kuin ulkona, tilanne on otettu huomioon, ja seinän rakenteet on tehty tavallaan väärin päin. VTT:n Päkkilän mukaan asiaa ei ole asuintalojen osalta paljoa tutkittu.

Arkkitehti Kailan mukaan perinteisellä tavalla rakennettua omakotitaloa tai kerrostaloa voi jäähdyttää miten paljon tahansa, jos seinässä ei ole kosteutta tiivistävää muovirakennetta. Etelä-Euroopan maissa talojen rakenteet ovat Kailan mukaan perinteisempiä, eikä höyrysulkuja ole samalla lailla käytössä kuin esimerkiksi Suomessa. Talot ovat siis hengittävämpiä, jolloin viilennystäkin voi käyttää huolettomammin.