Teatterikesä muutti Tampereen jälleen jättimäiseksi, kansainväliseksi näyttämöksi

Tämän vuoden ohjelmistoon on valikoitu esityksiä, joissa kaikissa korostuu oma ääni, ajattelu tai teko.

kulttuuri
Kaksi tanssijaa Tampereen Teatterikesän avajaisissa
Antti Eintola / Yle

Teatterikesän pääohjelmiston valinnoista vastaavat tänä vuonna Kaarina Hazard, Mikko Kanninen ja Mikko Roiha. Taiteellinen johto luonnehtii valintojaan tekijöiden omaa ääntä painottavaksi.

– Valikoimme ohjelmistoon esityksiä, joissa kaikissa korostuu oma ääni, ajattelu ja teko. Usean kohdalla myös oma kirjoittaminen. Ohjelmisto koostuu eri tavalla ajattelevien, keskenään eri mieltä olevien esitysten pyrkimyksestä hahmottaa meitä ja maailmaa, meitä maailmassa.

Tampereen Teatterikesän pääohjelmistossa kotimaisia ryhmiä esiintyy 12 ja kansainvälisiä 9. Kansainväliset vieraat tulevat Turkista, Hollannista, Kanadasta, Tanskasta, Virosta ja ensi kertaa myös Sloveniasta.

Festivaalin kokonaisuuteen kuuluvat pääohjelmiston lisäksi Keskustorille nouseva Ohjelmateltta, ravintola-festivaali Encorebaana sekä kaikille esiintyjille avoin ohjelmisto OFF Tampere. Karnevalistinen Tapahtumien Yö järjestetään torstaina 7.8.

Kaikkiaan viikon aikana on liki 400 esitystä, joista suurin osa on ilmaisia.

"Näyttämötaide ja teatteritoiminta ovat peruspalveluita"

Tampereen Teatterikesän avajaisissa puhunut kulttuuri- ja asuntoministeri Piia Viitanen vakuutti, että opetusministeriössä pidetään huolta siitä, että kulttuuripalvelut ovat yhtäläisesti kaikkien saavutettavissa.

– Kulttuuri kuuluu kaikille. Jokaisella tämän maan kansalaisella tulee olla oikeus ja mahdollisuus nauttia laadukkaista taide- ja kulttuuripalveluista asuinpaikasta ja varallisuudesta riippumatta.

– Opetus- ja kulttuuriministeriössä lähdemme siitä, että näyttämötaide ja teatteritoiminta ovat kulttuurisia peruspalveluita, ministeri totesi puheessaan.

Huolensa teatterin rahoituksesta on tuonut julki mm. Teatterikesän taiteellinen johtaja Mikko Kanninen. Hänen mukaansa on huolestuttavaa, että suurin osa teatterista tehdään nyt Helsingissä ja poliittisten päättäjien joukosta nousee yhä enemmän puheenvuoroja, jotka kyseenalaistavat kulttuurin rahoituksen.