1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Vantaan Jokiniemen kaivauksilta löytyi harvinainen savifiguuri

Noin 5300 vuotta vanha savi-idoli imitoi sikiötä. Savifiguureita löytyy vain harvoin ehjinä. Toista viikkoa jatkuvat koekaivaukset loppuvat keskiviikkona.

tiede
Vantaan Jokiniemestä löytynyt savi-idoli.
Vantaan Jokiniemestä löytynyt savi-idoli. Kirill Lorech / Heureka

Jo valmiiksi innokkaiden harrastaja-arkeologien suu kääntyi leveään hymyyn tiistaiaamuna, kun Vantaan Jokiniemen kaivauksilla tehtiin harvinainen löytö. Noin 5 300 vuotta vanha savi-idoli on säilynyt lähes ehjänä.

- Ehjät esineet ovat äärettömän harvinaisia. Tämä on alapäästä hiukan poikki, hajonnut jo ilmeisesti kivikaudella. Tämä on aivan huikea lisä kampakeraamisen kulttuurin, esteettisen tajun ja tämän kulttuuri- ja uskomusmaailman avain, iloitsee arkeologi Jan Fast.

Suoraan Kansallismuseon kolmen kärkeen

Suomen kansallismuseon perusnäyttelyssä on esillä vain muutama vastaava esine.

- Tämä menee suoraan sinne vähintään top kolmoseen. Suomesta on löydetty ja ilmeisesti myös aika vähän tehty näyttäviä, museotason esineitä, Jan Fast kertoo.

Kampakeraamisen kulttuurin uskomusmaailmaan kuuluvat savesta tehdyt ihmis- ja eläinfiguurit. Malliltaan niinsanottu käyräidoli imitoi luultavasti sikiötä, ja sen muotoilussa on yhdistelty erilaisia aiheita.

- Sormin painamalla on muotoiltu selkäharjanne, jossa on tekijän sormenjälkiä, ja on tehty selkeä, tyylikäs nenä. Suljetut, nukkuvat silmät on hahmoteltu kevyillä painanteilla. Käsiä ja jalkoja ei ole, Fast kuvailee.

Lue seuraavaksi