1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lukiot käyntiin – läppärit reppuun

Tänä vuonna lukio-opintonsa aloittavat ovat ensimmäinen ikäluokka, joka voi osallistua ylioppilaskirjoituksiin sähköisesti vuonna 2016. Tampereella lukioissa opiskelunsa aloittavilta uusilta oppilailta edellytetään jo nyt oman kannettavan tietokoneen hankkimista opiskelukäyttöön.

Kotimaan uutiset
Näppäimistö
Paula Koskinen / Yle

Lukiolaisten koulutyö käynnistyy Tampereella tänään keskiviikkona.

Lukion ensimmäisen luokkansa aloittaa kaupungin lukioissa vajaat tuhat opiskelijaa. He ovat ensimmäinen ikäluokka, joka voi osallistua ylioppilaskirjoituksiin sähköisesti vuonna 2016. Omaa läppäriä tarvitaan kuitenkin jo opiskeluaikana.

– Jotta lukioissa pystytään siirtymään entistä enemmän sähköisiin opiskelumateriaaleihin, edellyttää se oppilailta kannettavan tietokoneen hankkimista, tähdentää lukiokoulutuksen johtaja Eija Tiisala-Heiskala.

Taloudellinen asema ei saa vaikuttaa lukion suorittamiseen

Kaupungilta luvataan, että vaikka sillä ei ole varaa hankkia läppäreitä jokaiselle lukiolaiselle, oppilaan taloudellinen asema ei nouse kynnykseksi lukion suorittamiseen.

– Mikäli oppilas ei voi hankkia omaa tietokonetta, kouluihin pyritään hankkimaan heitä varten pieni määrä lainattavia koneita, mutta pääsääntöisesti oppilas hommaa sen itse, Tiisala-Heiskala kertoo.

Kannettavat tietokoneet ovat yksi oppimisväline. Niiden kustannuksia kaupunki pyrkii saamaan alas lisäämällä sähköisiä oppimateriaaleja ja alentamaan näin oppilaiden kirjakustannuksia tai pääsemään niistä kokonaan eroon.

Lukiokoulutuksen johtajan mielestä tietokone on tämän päivän opiskelijalle niin kynä ja kumi kuin laskinkin.

Tulevaisuudessa kirjoitukset tabletilla

Kannettavat tietokoneet ovat repussa suhteellisen painavia, ja Tampereella läppäreihin suositellaan Windows-käyttöliittymää Ylioppilastutkintolautakuntaan viitaten.

Ylioppilastutkintolautakunnasta kuitenkin huomautetaan, että se ei ole vaatinut Windowsia, kun puhutaan ylioppilastutkinnon suorittamisesta.

Myös Linux- tai jokin muu käyttöjärjestelmä hyväksytään, sillä ylioppilastutkinnon aikana laitteissa on käytössä ainoastaan Ylioppilastutkintolautakunnan oma käyttöjärjestelmä.

Ylioppilastutkintolautakunnasta kerrotaan, että lukio-opintojen osalta koulutuksen järjestäjä päättää, millaisia laitteita se hankkii lukiolaisten käyttöön.

Tietotekniikka kehittyy kuitenkin niin kovaa vauhtia, että tulevaisuudessa sähköinen ylioppilaskirjoitus voidaan suorittaa myös tabletilla.

– Tabletti on kyllä tänä päivänä läppäreitä enemmän oppilaiden suosiossa, koska sitä on näppärämpi kuljettaa mukana. Itse oikeastaan toivoisin, että kirjoitukset voisi tulevaisuudessa suorittaa niillä, Eija Tiisala-Heiskala pohtii.

Langattoman tai langallisen verkon käytöstä ei Ylioppilastutkintolautakunnan mukaan ole tehty vielä päätöstä. Se tehdään syksyn aikana. Päätös vaikuttaa siihen, voidaanko tabletteja hyödyntää kokeessa. Asiaan voi ottaa kantaaotakantaa.fi-sivustolla. (siirryt toiseen palveluun)

Korjattu klo 09.45: Ylioppilastutkintolautakunta ei ole vaatinut Windows-käyttöliittymää ylioppilastutkinnossa käytettäviin läppäreihin. Juttuun on myös lisätty Ylioppilastutkintolautakunnan näkökulma käyttöjärjestelmäasiaan.

Lue seuraavaksi