yle.fi-etusivu

Hampurilainen voi olla trendikäs laatutuote

Oululaisten ravintoloiden ruokalistalla on tänä päivänä yksi ehdoton suosikki: hampurilainen. Trendikkäät hampurilaiset valmistetaan mahdollisimman pitkälle itse ravintolassa – sämpylät, pihvit ja majoneesit mukaan lukien.

ilmiöt
Hampurilainen elää nousukautta.
Hampurilainen elää nousukautta.Maija Kopola / Yle

Oulu tunnetaan perinteisesti pikaruokaravintoloiden mekkana. Oululaisten rakastaman känkyn, eli pizzan, rinnalle on noussut uusi suosikki. Tämä näkyy lisäyksenä myös useiden pizzerioiden ruokalistalla – Oululaisille maistuvat nyt hampurilaiset.

Kilpailu hampurilaisia himoavista asiakkaista on kovaa, mutta jokaisella ravintolalla on oma tapansa erottautua, kertoo ravintoloitsija Tomi Kukkonen. Hampurilainen kun voidaan tehdä tuhannella eri tavalla.

– Pizzojen erilaistaminen on luultavasti vaikeampaa kuin hampurilaisten, pohtii yrittäjä.

Hampurilaisia bistrossaan tarjoava Kukkonen päätti erottautua hankkimalla raaka-aineensa lähiseudun tuottajilta. Cafe Roosterissa käytetyt raaka-aineet tulevat muun muassa Muhokselta, Utajärveltä ja Pajujärveltä. Hampurilaisateria valmistetaan kokonaisuudessaan paikan päällä.

– Leivomme leivät, taputtelemme pihvit, valmistamme ranskalaiset ja majoneesit itse, kuvailee yrittäjä.

Laatu syntyy puhtaista raaka-aineista

Lähellä tuotettu ruoka on Kukkoselle sydämen asia. Yrittäjä toivoisikin, että asiakkaat uskaltaisivat kysellä enemmän ravintoloissa ruoan alkuperästä. Lähellä tuotettujen raaka-aineiden käyttäminen on vain kulu, jos se ei kiinnosta asiakkaita. Edullisempi vaihtoehto olisi hankkia raaka-aineet suurilta ulkomaisilta tuottajilta.

– Hampurilainenkin voi olla laadukas tuote – kaikki riippuu raaka-aineista. Asiakkaat kiittelevät, että puhtaat raaka-aineet maistuvat ruoassa.

Lähiruoka on ollut muodikasta Suomessa jo vuosia, mutta Kukkosen mukaan trendi on tällä hetkellä nousussa Oulun seudulla. Lähiruokatuotteita on nykyään yhä enemmän myös lähikaupoissa. Kun yrittäjältä kysytään valitseeko hän ennemmin luomu- vai lähiruokaa, valinta on selkeä.

– Ensin lähiruoka, ja sitten vasta luomu. Eihän siinä ole mitään järkeä, jos luomuruokaa tilataan vaikka Italiasta asti vain luomumerkinnän takia, kun läheltä saa puhtaita raaka-aineita. Mutta jos on mahdollista saada molemmat – sitä parempi!

Ruokatrendejä Yhdysvalloista

Uusia ruokatrendejä rantautuu maailmalta jatkuvasti. Ravintoloitsijan mukaan suurimmat trendit saapuvat Yhdysvalloista. Tällä hetkellä hampurilaisten lisäksi erityisruokavalioille räätälöityjen ruokien kysyntä kasvaa. Varsinkin gluteeniton ruoka kiinnostaa oululaisia.

– Nykyään on enemmän allergioita, mutta ravintoon liittyviä valintoja tehdään myös trendien perusteella. Asiakkaiden muuttuvat tarpeet on otettava huomioon, jotta jokaiselle löytyy jotain ruokavalioon sopivaa.

Hampurilaisten lisäksi ravintolan leivonnaisvitriinistä löytyy paljon amerikkalaistyyppisiä herkkuja, jotka ovat gluteenittomia, vegaanisia ja suomalaiseen makuun sovitettuja.

– Esimerkiksi puolukka-raakasuklaabrownie on maukas amerikkalais-suomalainen makuyhdistelmä, kertoo Cafe Roosterin leivonnaisista vastaava vanhempi kondiittori Jatta Hänninen.

Maija Kopola / Yle Oulu