Nakkeja, nugetteja ja ranskalaisia – Lapsia aliarvioidaan edelleen ravintola-asiakkaina

Ravintoloiden lasten ruokalistat ovat liian usein kalpea varjo aikuisten listoista. Miksei lapsia oteta vakavasti ravintola-asiakkaina, pohtii näkökulmassaan Vesa Winberg.

Näkökulmat
Nakkeja lautasella.
Yle

*Olin perheeni kanssa *matkailemassa iloisessa Itä-Suomessa. Tuli aika viedä perhe syömään. 6-, 8- ja 11-vuotiaiden lasten verensokerit olivat liki kriittisellä tasolla ja onneksi ravintola löytyi nopeasti.

Pyydettyämme ruokalistat oli hämmästyksemme suuri. Menu oli mukiinmenevän moniopuolinen, mutta lastenlista suorastaan karjui niukkuuttaan. Ja ne annokset.

Lastenlista koostui kaikkiaan kolmesta annoksesta: ranskalaiset, ranskalaiset kananugeteilla ja ranskalaiset nakeilla.

Tämä ”ranuparaati” sai lapsetkin epäilemään koko syömisen mielekkyyttä. Kun kysyimme tarjoilijalta, että voiko aikuisten annoksista tehdä hieman pienempiä annoksia lapsille oli vastaus lyhyt: ”Se ei käy päinsä”, totesi tarjoilija ja katsoi lehtiötään tilaustamme odotellessa.

Lopulta lapset tilasivat omat annoksensa. Irvokkain tilanne oli siinä vaiheessa, kun annokset tuotiin pöytään. Aikuisten annokset oli tyylitelty näyttämään hyviltä ja lautasella oli kasviksia. Lapset saivat eteensä soikot, joissa oli pakasteranskalaisia ja valmisnakkeja.

Tilanne johti siihen, että lapset jättivät omat annoksensa syömättä ja lopulta närkimme kaikki samoja annoksia. Aikuisten annoksia. Onneksi on olemassa toisenlaisiakin esimerkkejä, mutta tämä kokemuksemme ei ollut laatuaan ainoa. Ei todellakaan.

On melko selvää, että ranskalaisilla ja nakeilla kasvatamme tulevia ”pastapolokneesen” syöjiä.

Onko ravintoloilla edelleen varaa aliarvioida lapsia, tulevia asiakkaitaan tällä tavalla? Hyvin usein manaamme suomalaista ravintolakulttuuria takapajuiseksi, mutta tällaisella palvelulla emme muuksi edes muutu. On melko selvää, että ranskalaisilla ja nakeilla kasvatamme tulevia ”pastapolokneesen” syöjiä.

Tällaisilla lastenlistoilla ravintolat lyövät kasvoille myös vanhempia, jotka haluavat kasvattaa jälkikasvustaan ennakkoluuluttomia ruokailijoita. Surullisinta näissä ”ranuloissa” on se miten lapsia alirvioidaan asiakkaina.

@VesaWinberg (siirryt toiseen palveluun)