Länsi-Pohjassa painaa huoli lausuntokierroksella olevan päivystysasetuksen vaateista ja synnytystoiminnan lopettamisen uhkasta.
Jos asetusluonnos edellyttää 1000 synnytystä vuodessa, tarkoittaa se synnytystoiminnan alasajoa, jolla on oma vaikutuksensa muun muassa teho-osaston ja lastentautien toimintaan.
– Jos synnytykset loppuvat, sillä olisi varmasti vaikutusta lastentautien toimintaan. Pidetäänkö yllä lastentautien päivystystä vai olisiko toiminta pelkästään polikliinista, operatiivisen tulosalueen johtaja Outi Nyberg toteaa.
Toimenkuva kutistuisi
Erikoisalojen toiminnan muutokset heijastuisivat myös lääkäreiden toimenkuvaan ja sairaalan imagoon sekä houkuttelevuuteen työpaikkana.
Vääjäämättä kävisi niin, että osa lääkäreistä siirtyisi muualle töihin.
Outi Nyberg
– Vääjäämättä kävisi niin, että osa lääkäreistä siirtyisi muualle töihin. He haluaisivat työskennellä sellaisissa paikoissa, missä toimenkuva on mahdollisimman laaja ja joissa he voivat kehittää itseään ja tehdä päivystyksellistä työtä, Nyberg kiteyttää.
Alueen ainoalla keskussairaalalla on tärkeä rooli myös Lapin ammattikorkeakoululle ja sen opiskelijoille. Sairaala on Kemin kampuksella hoitotyötä opiskelevien sairaan-ja terveydenhoitajien sekä geronomiopiskelijoiden ensisijainen työharjoittelupaikka.
Harjoittelupaikat tiukassa
Synnytysten loppumisella ja erikoisalojen toimintojen supistumisella olisi suora vaikutus harjoittelupaikkojen laatuun sekä määrään.
– Joka ikinen harjoittelupaikka on meille tosi tärkeä. Joka vuosi tehdään kovasti töitä sen eteen, että harjoittelupaikkoja saadaan riittävästi. Totta kai paikkojen saaminen menisi entistä tiukemmaksi, koulutusvastaava Eija Jumisko Lapin ammattikorkeakoulusta toteaa.