Hyppää sisältöön

Poliisi varoittaa netissä väijyvistä vuokra-asuntohuijareista

Poliisin tietoon on tullut jo tähän mennessä muutamia vuokra-asuntoilmoitushuijauksia, joissa on ilmeisesti ulkomailta käsin tarjottu asuntoa vuokralle Suomessa. Niin sanottu Google-suomi ja maksun hoito ulkomaalaisen verkkopalvelimen kautta ovat saaneet suomalaisten hälytyskellot soimaan.

Poliisi varoittaa netin kautta tehtävistä vuokra-asuntohuijauksista. Itä-Suomen poliisin tietoon on tullut jo tähän mennessä muutamia asuntoilmoituksia, joissa on ilmeisesti ulkomailta käsin tarjottu asuntoa vuokralle Suomessa. Ainakin yhden tapauksen poliisi on onnistunut jäljittämään Viroon.

Vuokrausilmoituksia on julkaistu myös perinteisillä asunnonvuokraussivustoilla.

– Ilmoituksia on tullut alle kymmenen. Itä-Suomesta löytyy tapauksia, joissa raha on jo liikkunut. Kyse on tuhannesta tai parista tuhannesta eurosta. Mutta tutkimme onnellisempia tapauksia, joissa huijaus on jäänyt petoksen yrityksen asteelle, rikoskomisario Heikki Mansikka-aho kertoo.

"Fiksusti tehty huijaus"

Poliisin mukaan ilmoituksissa on kehitelty erilaisia tarinoita, kuten että asunnon haltija on joutunut vaikkapa avioeron tai työkomennuksen vuoksi ulkomaille eikä pääse sen vuoksi esittelemään asuntoa henkilökohtaisesti.

Ilmoituksissa on myös käytetty palvelussa jo olevaa tai ollutta tietoa ja kuvia asunnosta.

Kyllähän siinä vaiheessa, kun pitäisi ulkomaille ohjata rahaa pitää punaisen valoitusvaron syttyä päähän.

Heikki Mansikka-aho

– Tässä on kyse fiksusti tehdystä huijauksesta, Mansikka-aho kuvaa.

Lopulta vuokraus on useimmiten pyydetty hoitamaan ulkomaalaisen verkkopalvelimen kautta, jonka avulla voisi maksaa myös vuokraennakon.

Hyvin usein lisäkysymyksiin vastaajan kieli on niin sanottua Google-suomea ja keskustelu halutaan kirjeenvaihdossa vaihtaa englanniksi.

– Kyllähän siinä vaiheessa, kun pitäisi ulkomaille ohjata rahaa pitää punaisen valoitusvaron syttyä päähän, Mansikka-aho sanoo.

Opiskelijat alttiita huijaukselle

Sen sijaan huijaukselle alttiimpia voivat poliisin arvion mukaan olla muun muassa opiskelijat ja erityisesti ulkomaalaiset opiskeiljat, jotka eivät osaa suomen kieltä tai tunne suomalaisia asuntokauppakäytäntöjä.

Vuokra-asuntojen kysyntä on juuri nyt kuumimmillaan ja sen vuoksi myös huijauksia tehdään juuri nyt.

– Ihan suomalaisetkin opiskelijat, jotka muuttavat uudelle paikkakunnalle, voivat olla vain iloisia, jos voivat vuokrata asunnon pelkkien valokuvien perusteella. Valokuvia on kuitenkin helppo järjestää mistä vaan ja ihan perusjuttu on, että tuote pitäisi nähdä omin silmin, Mansikka-aho muistuttaa.

Poliisi korostaa, että mikäli joku tarjoaa asuntoaan vuokralle markkinahintaa alemmalla pyynnöllä, ilman vuokraajan tapaamista ja maksun välitykseen tuntematonta ulkomaista toimijaa voi kyseessä olla huijaus. Menetettyjä rahoja ei todennäköisimmin saa koskaan takaisin.

.
.