1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Perämeri ei helteistä hetkahda

Helteet eivät vaikuta Perämeren veden laatuun. Uimavedet voivat olla lämpimiä, mutta Perämeren karuuden vuoksi leväkasvustot pysyvät aisoissa. Perämeren veden laatu on Itämeren parasta.

Kotimaan uutiset
Perämerellä aallot ovat terävämpiä kuin suolaisissa vesissä.
Risto Degerman / Yle

Heinä-elokuun vaihteessa Perämeren vesi on ollut monin paikoin harvinaisen kirkasta. Veden laatu ei kuitenkaan ole muuttunut, vaan kyseessä ovat paikalliset lyhyen aikavälin muutokset, jotka johtuvat muun muassa tuulista, kertoo erikoistutkija Mika Raateoja Suomen ympäristökeskuksesta.

– Rantaveden sameus ja läpinäkyvyys vaihtelevat sääolojen mukaan. Riippuu vähän siitä, mistä tuulee ja kuinka voimakkaasti tuulee. Tuulet pääsevät myllyttämään veden pohjaa, ja sieltä nousee sedimenttiä pintaan, jolloin vesi sameutuu. Sitten kun on tyvenempää muutaman päivän, aines laskeutuu takaisin pohjaan ja vesi kirkastuu. Tämä on aivan normaalia rytmiä kaikilla vesialueilla, kertoo Raateoja.

Vesi tummaa mutta hyvälaatuista

Veden väri meressä muuttui aiempaa tummemmaksi sodan jälkeen ja erityisesti 60- ja 70 -luvuilla, kun jokien varsilla tehtiin runsaasti metsien ja soiden ojituksia. Mika Raateojan mukaan joet ovat sen jälkeen tuoneet aiempaa enemmän kiintoainesta ja humusta Perämereen. Silti veden laatu Perämerellä on hyvä,arvioi Mika Raateoja.

Perämeren veden laatu on selvästi Itämeren parasta.

Mika Raateoja

– Kun katsotaan ravinnepitoisuuksia ja niiden mukanaan tuomia leväkukintoja, Perämeren veden laatu on selvästi Itämeren parasta, vakuuttaa ympäristökeskuksen tutkija Mika Raateoja.

Perämeri on karu vesistö, jossa ravinnepitoisuudet ovat alhaisia. Siksi helteilläkään sinilevälauttoja ei löydy kuten etelämpänä Itämerellä.

Kalastajille karuudesta on myös haittaa. Levää ja planktonia on vähän ja myös kalaa on vähemmän kuin monissa rehevissä vesistöissä.

Lue seuraavaksi