Hyppää sisältöön

Nuordemarit ehdottavat prostituution laillistamista Suomessa

Seksityöläisten asema Suomessa on heikko. Heidän työnsä on vaarallista ja he kohtaavat väkivaltaa, huonoa kohtelua ja syrjintää. Silti esimerkiksi seksityöläisen raiskauksesta ei ole annettu tuomioita. Sosialidemokraattiset opiskelija-aktivistit haluavat parantaa seksityöläisten asemaa laillistamalla prostituution.

Kuva: Yle

Diva Miranda on tehnyt seksityötä 17 vuotta. Aluksi stripparina, sitten dominana.

Seksuaalisuus on aina kiinnostanut Diva Mirandaa. Hän on myös harjoittanut seksuaaliterapeutin opintoja ja toiminut seksuaalineuvojana.

– Seksityöntekijät pitävät huolta, että myös ne ihmiset yhteiskunnassa saavat seksiä, jotka eivät sitä muuten saa.  Me tarjoamme myös mahdollisuuden toteuttaa fantasioita, joihin omat kumppanit eivät suostu, Diva Miranda toteaa.

Laillistaminen purkaisi stigmoja

Diva Miranda edustaa sitä seksityöläisten joukkoa, joiden oikeuksista nuordemarit ovat huolissaan. Sosialidemokraattisten opiskelijoiden  (SONK) aktiivi Hanna Huumonen ehdotti äskeisessä mielipidekirjoituksessaan prostituution laillistamista seksityöläisten aseman parantamiseksi.

Hanna Huumonen Kuva: Yle

– Uskomme, että seksityön laillistamisen kautta pystyisimme purkamaan seksityöhön yhdistettyjä stigmoja ja puuttumaan ihmiskauppaan paremmin. Sitä kautta seksityöläiset saisivat myös mahdollisuuden kuulua työsuojelulain piiriin, SONK:n liittohallituksen jäsen Hanna Huumonen  sanoo.

Hän jatkaa, että jos seksityö koetaan mielekkääksi, niin sitä pitäisi saada tehdä. Lisäksi yhteiskunta voisi kerätä toiminnasta veroja. Nykyinen lainsäädäntö vaikeuttaa monin tavoin seksityötä ja tekee siitä paljon vaarallisempaa.

– Vuonna 2008 tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että seksityöntekijöitä kohtaan oli tehty paljon väkivaltaa ja etenkin raiskauksia. Järkyttävää on, että ainuttakaan raiskaajaa ei tuomittu. On pelottavaa, että seksityöläisillä ei ole minkäänlaista suojaa lain edessä, Huumonen kauhistelee.

Bordellilaitos vai dekriminalisointi?

Pro-tukipiste toimii seksityöläisten tukipisteenä, mistä saa muun muassa terveyspalveluja, neuvontaa ja tukea. Toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen toteaa, että nykyisessä lainsäädännössä seksityöläiselle on varattu ainoastaan uhrin asema. Heillä on hyvin vähän oikeuksia.

Pro-tukipisteen toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen sanoo, että nykyisessä lainsäädännössä seksityöläiselle on varattu ainoastaan uhrin asema. Kuva: Yle

Laillistaminen on tervetullut suuntaus, mutta Kauppinen haluaa tarkentaa laillistamisen käsitettä. Laillistaminen tarkoittaa bordellilaitosta, joka on käytössä muun muassa Hollannissa ja Saksassa. Siinä joko valtio tai kunta myöntää tarkan seulan läpi bordellilupia ja kontrolloi monin tavoin niiden toimintaa.

– Se yleensä johtaa kaksinaismarkkinoihin. On lailliset ja laittomat markkinat eli ne, jotka eivät pääse mukaan säännösteltyyn järjestelmään jatkavat kuitenkin toimintaansa laittomasti, Kauppinen selventää.

Toinen polku olisi dekriminalisointi. Siitä ei ole juurikaan keskusteltu Suomessa eikä otettu mukaan virallisiin selvityksiin. Se olisi kuitenkin juuri se, mitä seksityöaktivistit itse kannattavat. Dekriminalisointi on käytössä Uudessa-Seelannissa ja yhdessä osavaltiossa Australiassa.

– Se tarkoittaa käytännössä, ettei olisi erillisiä lakeja seksityölle vaan sitä käsiteltäisiin voimassa olevien lakien mukaisesti. Eli jos seksityöläinen raiskataan, niin se on raiskaus. Heidän asemaansa siis käsitellään kuin minkä tahansa työntekijän tai kansalaisen oikeuksina, Kauppinen painottaa.

Oikeusministeriö tiukentamassa ostokieltoa

Seksin myyminen on Suomessa sallittua muualla paitsi julkisilla paikoilla. Seksin ostaminen on sallittua täysi-ikäiseltä, ellei hän ole ihmiskaupan tai parituksen uhri. Oikeusministeri Anna-Maija Henriksson haluaisi laajentaa ostokieltoa. Oikeusministeriössä valmistellaan lakimuutosta, joka tiukentaisi  seksikaupan pykäliä. Rangaistavaksi muuttuisi myös tuottamuksellinen seksin osto eli kun ostajalla on on ollut syytä epäillä paritusta tai ihmiskauppaa. Naisjärjestöjen yhteistyöjärjestö Nytkis ry. tukee ostokieltoa.

- Meidän mielestämme on halveksittavaa ostaa naista. Ostokielto on ainoa mahdollisuus, sanoo Carola Sundqvist Nytkis ry.:stä Kuva: Yle

– Kun puhutaan seksin ostosta tai myynnistä, niin valta on ostajalla ja hän tekee valinnan. Ei myyjä. Siksi meidän mielestä seksin osto pitäisi kieltää, Nytkiksen hallituksen puheenjohtaja  Carola Sundqvist  sanoo.

Ostokieltoa perustellaan usein sillä, että Ruotsi, Norja ja Islantikin ovat kieltäneet seksin oston. Niissä kokemukset ovat kuitenkin olleet ristiriitaisia ja esimerkiksi Norjassa pohditaan päätöksen järkevyyttä. Ruotsissa se on johtanut siihen, että asenteet seksin ostoa ja myyntiä kohtaan ovat jyrkentyneet.

– Meidän mielestämme se on erittäin positiivista, että asenteet ovat muuttuneet. Samaa asennekeskustelua pitäisi käydä Suomessa ja ostokielto on ainoa mahdollisuus siihen. Meidän mielestä on halveksivaa ostaa naista, Sundqvist toteaa.

Voiko asenteita muuttaa lailla?

Diva Miranda ei ymmärrä ostokieltokeskustelua. Hänen näkökulmastaan se lisäisi väkivaltaa ja turvattomuutta . 

– Asiakkaat alkaisivat soittaa ilman numeroa eikä minulla olisi mitään mahdollisuuksia henkilöidä ihmistä, jos hän esimerkiksi kävisi kimppuuni. Argumentit, joita esitetään täyskiellon puolesta ovat ideologisia, ne eivät vain toimi tässä todellisuudessa, Diva Miranda harmittelee.

Norjan valtion tekemä tutkimus Ruotsin ostokiellon vaikutuksista tukee hänen ajatuksiaan. Ruotsissa on käynyt nimenomaan niin. Lisäksi se on lisännyt kilpailua. Pro-tukipisteen Kauppinen kyseenalaistaa lainsäädännön käyttämisen asenteiden muuttamiseen.

– En näe yhtään hyvää syytä, miksi Ruotsin malli pitäisi tuoda Suomeen. Se on myös eettisesti arveluttavaa, jos sillä lisätään seksityöläisten haavoittuvuutta pelkän asennemuutoksen toivossa. He ovat jo muutenkin huonossa asemassa, Kauppinen painottaa.

YK:n Aids-komissio laillistamisen kannalla

Sosiaalidemokraattiset opiskelijat ovat kansainvälisesti ajan hermolla sillä hiljan Melbournessa pidetyssä Aids-konfrerenssissa YK:n Aids-komissio esitti seksityön laillistamista kaikkialla maailmassa. Myös Amnesty on samoilla linjoilla.

– Muuttamalla lainsäädäntöä sallivampaan suuntaan turvataan seksityöläisten oikeudet ja saadaan heille vahva ammattiliitto ajamaan heidän oikeuksiaan. Siten me myös vahvistamme kulttuuria, jossa seksityöläisillä on oma paikkansa, Huumonen tarkentaa.

Diva Miranda kokee auttavansa ihmisiä heidän seksuaalisuutensa kanssa työllään. Hän haluaisi jatkaa työtään.

– Miksi lopettaisin? Saan itsekin siitä hyvää oloa, että näen tuottavani toiselle nautintoa. Eheytän heitä seksuaalisesti. Tämä on minun tapani työskennellä seksuaalisuuden parissa, Diva Miranda toteaa ylpeänä.

Lisää aiheesta Ajankohtaisessa kakkosessa TV2:ssa tiistaina 5.8. klo 21.00

Nina Malmberg

Ajankohtainen kakkonen

_Muutettu viimeistä väliotsikkoa 6.8. klo 18.15: Poistettu tieto, että Amnesty olisi prostituution laillistamisen kannalla. Amnesty vielä pohtii lopullista kantaansa. _