Arkkipiispa Leo uskoo muistelmateoksensa yllättävän monet

Arkkipiispa Leo on julkaissut teoksen, jonka nimi karjalan kielellä on Mustelmat, siis muistelmat. Kirja kertoo arkkipiispan lapsuudesta ja elämästä sekä hänen sukunsa vaiheista. Koska teksti on sekä karjalan- että suomenkielinen, kirja käy myös karjalan kielen oppikirjasta.

kulttuuri
Arkkipiispa Leo julkaisi muistelmansa
Toni Pitkänen / Yle

Arkkipiispa Leon tulo ukiksi oli syy kirjoittaa muistelmat. Muistelmat on omistettu lapsenlapselle.

– Tämä on haaste hänelle, mutta en halua tätä miksikään rasitteeksi, vaan positiiviseksi mahdollisuudeksi, arkkipiispa kertoo.

Teemme karjalan kielellä Muumin per vuosi. Neljä on jo tehty. Yhden olen lukenut myös äänikirjaksi.

Arkkipiispa Leo

Arkkipiispa uskoo, että kirjan muistelot yllättävät monet.

– Monet ehkä saattoivat olettaa, että puhuisin kirjassa virkaurastani, mutta siihen liittyvistä asioista en puhu lainkaan, vaan muistelmat keskittyvät ihan muihin asioihin, arkkipiispa sanoo.

Karjalan kielen seuran puheenjohtajana toimiva arkkipiispa Leo kertoo, että karjalan kielen eteen ei ole koskaan ennen tehty niin paljon ja niin monimuotoista työtä kuin nyt tehdään. Kirja on osa Karjalan kielen seuran julkaisutoimintaa. Seuran julkaisutoiminta on vilkasta.

– Meillä on esimerkiksi oikeudet kaikkiin Muumi-kirjoihin. Teemme karjalan kielellä Muumin per vuosi. Neljä on jo tehty. Yhden olen lukenut myös äänikirjaksi.

Karjalan kieltä voi siis sanoa eläväksi kieleksi.

– Kyllä. Me julkaisemme uutta ja klassikoita, lähtien Kalevalan käännöksestä.

Karjalan kieltä puhuu Suomessa noin 5 000 ihmistä. Harrastajia on enemmän.

Arkkipiispa sanoo, että paitsi että on tärkeää vaalia perinteitä, niiden siirtäminen eteenpäin on myös tärkeää. Karjalan kielellä pystyy sanomaan mitä tahansa, myös modernia atk-ajan kieltä.

Karjalankieliset Muumit keräilykohde

Karjalan kielellä on hyvät mahdollisuudet säilyä elävänä kielenä.

– On nuoria kielen harrastajia, joilla ei ole omaa sukuyhteyttä kieleen. Meillä on karjalan kielen professuuri Itä-Suomen yliopistossa, ja opiskelijoita lisääntyvässä määrin. Kieli saa huomiota myös kansainvälisesti. Karjalankieliset Muumit ovat keräilykohde ympäri maailmaa.

Karjalan kieltä pitää vaalia, koska kieli on aivan keskeinen tekijä ihmisen identiteetin kannalta, samoin kuin hänen uskontonsa. Ja onhan se aivan perimmäinen ihmisarvokysymys, arkkipiispa Leo toteaa.

Karjalan kieli on yksi Suomen vähemmistökielistä.