1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Sanapeli Scrabble höllää sääntöjä – selfie ja dubstep sallitaan

Sanapelinörtit ilakoivat etenkin neljästä uudesta sanasta, joissa on vain kaksi kirjainta. Hyväksyttävien sanojen luetteloon lisätään 40 uutta sivua.

Scrabble-pelissä osallistujat keräävät pisteitä vuorotellen laudalle pysty- tai vaakasuoraan laatimistaan sanoista. Kirjainlaatat on pisteytetty niiden harvinaisuusasteen mukaan. Kuva: Hugo Philpott / EPA

Maailman tunnetuin sanapeli Scrabble saa jopa 5 000 uutta sanaa. Pelin viralliseen, englanninkieliseen sanakirjastoon tehdään elokuussa lisäyksiä ensimmäistä kertaa vuosikymmeneen.

Scrabblessa pelaajat keräävät pisteitä laatimalla pelilaudalle vuorotellen sanoja kirjainlaattojen avulla.

2000-luvulla sanasto on muuttunut huimasti: hyväksyttäviä sanoja ovat jatkossa muun muassa videoblogia tarkoittava vlog, sosiaalisesta mediasta tutut hashtag ja selfie sekä musiikkityyleihin viittaavat dubstep ja beatbox.

Sanaluettelon 40 lisäsivulta löytyvät myös mojito, sudoku ja geokätköilyä koskeva geocache. Se valittiin sanakirjaan harrastajille suunnatussa verkkoäänestyksessä.

Eniten pelin luonnetta kuitenkin muuttavat ne kaksikirjaimiset sanat, jotka eivät aiemmin menneet sääntökirjan mukaan läpi: te, da, gi, po. Näistä esimerkiksi te on sävelasteikon ti-sävelen vaihtoehtoinen kirjoitusmuoto.

Lautapeliharrastajat käyvät keskenään myös Scrabblen maailmanmestaruuskisoja. Pelin kotimaassa Yhdysvalloissa ei päästä vielä pisteille kansallisissa mestaruuskisoissa tulevana viikonloppuna, sillä sanat sallitaan viralliseen käyttöön vasta myöhemmin tänä vuonna.

Scrabblen tämänhetkisessä englanninkielisessä sanakirjassa on yli 100 000 hyväksyttyä sanaa.