Presidentti Niinistö: Katsaus turvallisuuspolitiikasta jo tekeillä

Presidentti Sauli Niinistö haluaa tarkentaa turvallisuuspolitiikasta käytyä keskustelua. Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministeriövaliokunta ovat jo päättäneet katsauksen teosta.

politiikka
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti tervehdyspuheen tavatessaan kansalaisia Heinolan torilla maakuntavierailullaan 1. elokuuta.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti tervehdyspuheen tavatessaan kansalaisia Heinolan torilla maakuntavierailullaan 1. elokuuta.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Presidentti Sauli Niinistö puhui turvallisuuspolitiikasta viimeksi maakuntamatkallaan perjantaina Heinolassa. Siellä hän kertoi, miten Suomen on tarpeen selvittää Suomen turvallisuuspoliittinen yhteistyö Ruotsin, Naton ja jopa Yhdysvaltojen kanssa.

Viime viikolla eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.) ehti vaatia erillistä Nato-selvitystä.

Presidentti Sauli Niinistö haluaa tarkentaa aikaisemmissa haastatteluissa antamiaan tietoja.

Presidentti Niinistö otti asian esiin myös 24. kesäkuuta Kultarannassa puheessaan uudelle hallitukselle. Presidentti Niinistö sanoo tiedotteessaan, että UTVA (ulko- ja turvallispoliittinen ministerivaliokunta) on jo päättänyt turvallisuuspolittisen katsauksen tekemisestä 2. heinäkuuta.

Perinteisesti Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiiikkaa käsitellään normaalisti ulko- ja turvallisuuspoliittisissa selonteoissa. Edellinen selonteko on tehty vuonna 2012.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja: Kumppanuuskatsaus ei riitä

Presidentin tiedotteen jälkeen puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö selvensi vaatimustaan Suomen tietotoimiston haastattelussa.

Jussi Niinistö sanoo, että ulkoministeriön selvitys oli tarkoitus julkistaa vasta keväällä. Jussi Niinistö halusi etenkin sotilasliitto Natoa koskevan osuuden julki hyvissä ajoin ennen eduskuntavaaleja. Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja odottaa, että ulkoministeriö tarkastelisi myös Naton täysjäsenyyden mahdollisuutta eikä pelkästään Suomen nykyisiä kumppanuuksia.

Aiemmin keskustelun kuluessa ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) torjui Aamulehden haastattelussa ehdotuksen Nato-selvityksestä. Tuomiojan mukaan hallitus valmistelee katsausta turvallisuusyhteistyöstä.