Putin käski hallitusta laatimaan vastapakotteita

Venäjän presidentti on kehottanut hallitusta valmistelemaan vastatoimia. Venäjä vaatii myös YK:n turvallisuusneuvoston ylimääräistä kokousta Ukrainan humanitäärisen kriisin takia.

Ulkomaat
Venäjän presidentti Vladimir Putin Moskovassa 30. heinäkuuta.
Venäjän presidentti Vladimir Putin hallituksen kokouksessa Moskovassa 30. heinäkuuta.Alexei Nikolsky / AFP / Lehtikuva

Venäjän presidentti Vladimir Putin kehottaa maan hallitusta vastatoimiin länsimaiden pakotteiden suhteen.

– Olen muotoillut tämän ohjeistuksen tänään, Putin sanoi tiistaina venäläisen uutistoimiston Itar-Tassin mukaan.

Putinin mukaan vastapakotteet eivät saa haitata venäläisiä tuottajia tai kuluttajia niin, että kaupoissa olisi pulaa länsimaisista tuotteista.

– Tietysti tämä on tehtävä täsmällisesti niin, että tuemme kotimaisia valmistajia eikä kuluttajille koidu harmia.

Yhdysvallat ja EU-maat kohdistavat Venäjään laajamittaisia talouspakotteita Itä-Ukrainan tilanteen takia. Pakotteilla länsimaat pyrkivät siihen, että Venäjä vetäisi tukensa Venäjä-mielisiltä taistelijoilta Ukrainan maaperällä. Lännen mukaan Venäjä on kapinoinnin takana ja aseistaa separatisteja, mutta Venäjä kiistää. Ukrainan kiista on saattanut lännen ja Venäjän välit kireimmilleen sitten kylmän sodan.

Itar-Tass kertoo myös, että Venäjä vaatii ylimääräistä YK:n turvallisuusneuvoston kokoontumista. Venäjän mukaan turvaneuvoston on puitava Ukrainan kärjistynyttä humanitääristä kriisiä.

YK:n pakolaisjärjestön mukaan Ukrainassa on 117 000 maansisäistä pakolaista idässä puhjenneiden väkivaltaisuuksien takia.

Lännen toimet "kaikkia sääntöjä vastaan"

Ensimmäiset pakotteet venäläisiä liikemiehiä ja yrityksiä vastaan asetettiin maaliskuussa, ja heinäkuussa ne laajenivat koskemaan maanlaajuisesti esimerkiksi rahoitusmarkkinoita. Valtio-omisteisten yhtiöiden osakekauppa saatetaan jäädyttää eurooppalaisissa pörsseissä ja New Yorkissa.

Putin soimi länsimaiden asettamia pakotteita mahdottomiksi hyväksyä sekä "kaikkien sääntöjen ja normien vastaisiksi".

– Sen vuoksi Venäjän hallitus on jo ehdottanut lukuisia vastatoimia joidenkin maiden niin sanottuihin pakotteisiin, Putin sanoi.

Lännen asettamat pakotteet vaikuttavat tuntuvasti Venäjän talouteen, minkä vuoksi vastapakotteet eivät ole odottamattomat. Niitä enteili muun muassa Suomessa toimiva Venäjän kaupallinen edustaja Valeri Shljamin viime viikolla.

– Venäjä ei aio olla vastaamatta niihin iskuihin ja haittoihin, joita meille aiheutuu ennen kaikkea USA:n ja EU:n pakotteista. Sen takia on todennäköistä ja valitettavaa, että vastapakotteita voi tulla, Shljamin totesi viime torstaina Ylen haastattelussa.

Venäjä on jo kieltänyt Puolan hedelmien ja vihannesten maahantuontia, mitä Puola pitää kostotoimena EU-pakotteiden tukemisesta.

Venäläinen talouslehti Vedomosti ennakoi tiistaina, että Venäjä sulkisi lentotilaansa eurooppalaisilta lentoyhtiöiltä, kostona omaan ilmailuliiketoimintaansa kohdistuvista EU-pakotteista. Esimerkiksi Finnair nojaa vahvasti Venäjän yli kulkevaan Aasian-liikenteeseen.

Lähteet: Itar-Tass, AFP, Reuters