Ruotsin maastopalon tuntumassa elävä Pia Lahti: Tämä on kamalaa

Pia Lahti elää Virsbon taajamassa Västmanlandissa. Roihuavan maastopalon savu tuntuu paikkakunnalla selvästi ja haittaa näkyvyyttä. Lähikyliä on evakuoitu.

Ulkomaat
poliisiauto savuisella tiellä. Poliisi ja paikallinen mies keskustelevat.
Poliisit sulkivat tien ja evakuoivat asukkaita etelään Nordbergista, Ruotsissa 5. elokuuta 2014.Fredrik Sandberg / EPA

Virsbossa Västmanlandissa asuva Pia Lahti perheineen varautuu evakuointiin lähenevän maastopalon alta. Torstaina alkanut tulipalo roihuaa 15 000 hehtaarin alueella, ja yli tuhat ihmistä on jo evakuoitu.

– Kyllä se huolestuttaa aika paljon. Juuri tällä hetkellä ei tuule yhtään. Nyt ei ole vaaraa. Mutta jos rupeaa tuulemaan, se saattaa kääntyä tänne päin, Pia Lahti kertoo.

Virsbosta on evakuoitu sairaita ja vanhuksia, sanomalehti Nerikes Allehanda (siirryt toiseen palveluun) kertoo. Lisäksi lähellä sijaitsevat Ängelsberg, Västervåla ja Gammelby on evakuoitu. Pia Lahti on kerännyt valokuvia ja muistoesineitä, mikäli perhe evakuoidaan.

– Ne ovat autossa valmiiksi, jos meidän pitää lähteä.

Pia Lahti kertoo, että perhe oleskelee sisätiloissa ja seuraa tilannetta radiosta ja televisiosta. Hänen mukaansa Virsbossa on erittäin paljon savua, ja se haittaa näkyvyyttä.

– Melkein koko ajan pitää olla sisällä. Ulkona ei voi olla kauan. Vaikka olemme laittaneet kaikki ikkunat ja venttiilit kiinni, niin savun haju tuntuu sisälläkin.

Tunnelmat ovat jännittyneet.

– Ei sitä varmaan kovin paljon saa nukuttua, mutta kyllä kai sitä pikkuisen pitää yrittää, että jaksaa sitten. Mutta tällä hetkellä ei ainakaan ole mitään vaaraa.

Virsbon taajama kuuluu Surahammarin kuntaan (siirryt toiseen palveluun). Sen asukkaista noin 30 prosenttia on suomalaistaustaisia. Suomalaisia muutti Surahammariin sotien jälkeen ruukkien tarjoamien töiden perässä.