1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kohudosentti ja demaripoliitikot hämmensivät Ukraina-soppaa Porissa

Porilaisen ammattiopiston salissa oli lämmin sekä fyysisesti että välillä myös henkisesti, kun Suomen hallitukseen ja Yhdysvaltoihin kriittisesti suhtautuva keskustelijajoukko kiihdytti osaa yleisöstä. "Donetskin kansantasavallan" edustajana esiintyvän Johan Bäckmanin rinnalla oli kolme demaripoliitikkoa.

Porissa on viime päivinä mitattu Suomen korkeimpia lämpötiloja, mutta ulkona tuntui viileältä verrattuna ammattioppilaitos Winnovan auditorioon. Sinne oli koottu keskustelu Ukrainasta, Venäjästä ja Suomen ulkopolitiikasta.

Kuumaan saliin ahtautunut nelikymmenpäinen kuulijajoukko oli turvallisissa käsissä, sillä vapaata keskustelua oli varmistamassa useampikin turvamies. Lämpötila salissa kohosi varmasti lähemmäs 40 astetta.

Tilaisuuden järjestäjänä oli erikoinen nelikko: dosentti ja Itä-Ukrainan separatistien perustamaa "Donetskin kansantasavaltaa" Suomessa edustava Johan Bäckman, "edustuston lehdistösihteeri" ja porilainen kunnallispoliitikko Evgenia Hildén-Järvenperä (sd.), ex-kansanedustaja ja valtiopäiväneuvos Mikko Elo (sd.) sekä entinen kommunisti-kansanedustaja, nykyään demareissa vaikuttava ja eduskuntavaaleihin pyrkivä Pirkko Turpeinen-Saari (entinen Turpeinen-Kajanoja).

"Paasikiven linjalle" – "USA terrorisoi"

Mikko Elo arvosteli EU:n Venäjään kohdistamia pakotteita. Elo vaati Suomea uhoamaan vähemmän ja "palaamaan Paasikiven linjalle". Elo korosti, ettei ole kaikesta samaa mieltä muiden keskustelijoiden kanssa.

Turpeinen-Saari taas katsoi pitkähkössä puheenvuorossaan, että Ukrainan kriisin taustalla on Yhdysvaltain pyrkimys laajentaa valtapiiriään ja terrorisoida muita kansoja. Yhdysvaltoja taas ohjailevat hänen mielestään pelkästään "pääomapiirit".

Evgenia Hildén-Järvenperä ja Johan Bäckman kertoivat käsityksiään Venäjän ja Ukrainan tilanteesta. Molempien mielestä länsimaissa on täysin väärä käsitys asioista.

Osa yleisöstä hermostui

Nelikon mielipiteet EU:sta, Venäjästä, Yhdysvalloista ja Suomesta kuumensivat osaa seuraajista; eräskin katsoja lähti tapahtumasta pois mielenosoituksellisesti arvostellen Pirkko Turpeinen-Saaren puheenvuoroa "aivopesuksi".

Puhujat saivat tilaisuudessa toki myös arvostavia kommentteja. Perinteiseen tapaan vikaa löydettiin muun muassa EU:sta ja kehnoista poliitikoista.

Porissa pidetty tilaisuus oli mielenkiintoinen sivujuonne Ukrainan kriisistä käydyssä mediasodassa. Eri osapuolia tämänkaltainen keskustelu tuskin toi lähemmäs toisiaan. SDP:ssä puolestaan joudutaan pohtimaan, miten pitkälle USA-vastaisuuteen puolueen perinteisesti leveät seinät voivat laajeta.