Australia valitsi hollantilaisfirman etsimään kadonnutta malesialaiskonetta

Yritys aikoo etsiä kadonnutta konetta merenpohjasta kahdella aluksella, jotka on varustettu erilaisilla kaikuluotaimilla ja videokameroilla.

Ulkomaat
Australian varapääministeri Warren Truss näyttää kadonneen koneen uutta etsintäaluetta kartalta.
Australian varapääministeri Warren Truss näyttää kadonneen koneen uutta etsintäaluetta kartalta Canberrassa Australiassa torstaina. Alan Porritt / EPA

Australia myönsi kadonneen malesialaiskoneen etsintäsopimuksen keskiviikkona hollantilaiselle insinööritoimisto Fugro Surveylle. Yrityksen on määrä etsiä Malaysia Airlinesin kadonnutta Boeing 777 -konetta Intian valtameren pohjasta alueelta, jonne koneen uskotaan syöksyneen.

Kuala Lumpurista Pekingiin matkalla ollut kone katosi 8. maaliskuuta. Lennolla oli mukana 239 ihmistä. Kuukausien etsintöjen jälkeen malesialaiskoneesta ei ole löytynyt jälkeäkään.

Etsintöjen seuraavan vaiheen odotetaan alkavan syyskuun puolivälissä ja kestävän jopa vuoden. Etsinnät on määrä keskittää merenpohjaan noin 60 000 neliökilometrin alueelle, joka sijaitsee noin 1 600 kilometriä länteen Australian Perthistä.

Fugro aikoo käyttää kahta erilaisilla kaikuluotaimilla ja videokameroilla varustettua alusta merenpohjan tutkimiseen. Meri etsintäalueella on paikoitellen jopa 5 000 metriä syvä.

Hollantilaisyritys on jo aloittanut yksityiskohtaisen vedenalaisen etsintäalueen kartoituksen Kiinan laivaston aluksen avustuksella.

Australian varapääministeri Warren Tuss sanoi keskiviikkona, että Fugro valittiin tehtävään, koska se tarjosi etsintöihin "eniten vastinetta rahalle tarjoavan teknisen ratkaisun".

– Olen edelleen varovaisen optimistinen, että löydämme kadonneen lentokoneen pääetsintäalueelta, Truss kertoi toimittajille Canberrassa.

Tutkijoiden mukaan heidän käytössään olevan vähäisen todistusaineiston perusteella voidaan päätellä, että kone ohjattiin tarkoituksella tuhansien kilometrien päähän suunnitellulta reitiltään ennen kuin se syöksyi Intian valtamereen Australian rannikon länsipuolella.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Australia on varannut etsintöjä varten noin 55–62,5 miljoonaa euroa. Kyseessä on jo nyt kaikkien aikojen kallein kadonneen lentokoneen etsintä.

Lähteet: AP, Reuters