Asiantuntijat erimielisiä seksin ostamisen täyskiellosta

Hallitus aikoo tiukentaa ostamisen rangaistavuutta, kun kyse on parituksen tai ihmiskaupan uhrista. Ylen aamu-tv:n haastattelemat asiantuntijat arvioivat, että lainmuutos tuo jotain helpotusta oikeuskäsittelyihin. Ostajalle ihmiskaupan tai parituksen tunnistaminen on erittäin vaikeaa.

Ylen aamu
Jaana Kauppinen ja Tanja Auvinen
Aamu-tv:n kesästudiossa vieraina Jaana Kauppinen ja Tanja Auvinen.

Rikoslaki on muuttumassa seksin ostoon liittyvien pykälien suhteen. Hallitus ei esitä seksin oston täyskieltoa, mutta tiukentaa ostamisen rangaistavuutta, kun kyse on parituksen tai ihmiskaupan uhrista.

Ylen aamu-tv:n haastattelemat asiantuntijat arvioivat, että lainmuutos tuo jotain helpotusta, mutta ei ratkaise itse ongelmaa.

– Se tulee helpottamaan ehkä oikeuskäsittelyä, mutta en usko lain perusteluihin siitä, että tämä tulee vähentämään ihmiskauppaa ja paritusta, arvioi Exit - pois prostituutiosta ry:n toiminnanjohtaja Tanja Auvinen.

Pro-tukipisteen toiminnanjohtajan Jaana Kauppisen mukaan esitys on jälleen kerran vesittynyt versio täyskiellosta.

– Nyt ollaan taas siinä tilanteessa, että piti tehdä jotakin, kun ei täyskielto mennyt läpi. Tätä nyt ajetaan kuin käärmettä pyssyyn.

Aiemman, vuonna 2006 säädetyn lain perusteella seksikaupan kohteena olevan ihmisen hyväksikäyttö on rangaistavaa vain tahallisena tekona. Sitä on sovellettu vain harvoin, koska seksikaupan uhreilta seksiä ostaneet ovat voineet vedota siihen, etteivät tienneet parituksesta tai ihmiskaupasta.

Uudessa laissa seksin osto olisi rangaistava myös silloin kun ostajalla olisi ollut syytä epäillä, että käynnissä on paritusta tai ihmiskauppaa.Jaana Kauppisen mukaan ostajan on edelleen vaikea tietää, milloin kyse on parituksesta ja ihmiskaupasta.

– On hirveän vaikea osoittaa, että olisi jotenkin tietoinen. Yleensä ostajat jättävät ostamatta, jos ne tunnusmerkit on niin selkeitä, että on esimerkiksi jossain lukkojen takana tai muuta. Se on tiedetty jo etukäteen, että tämä tulee olemaan todella hankala, Kauppinen sanoo.

Kauppinen muistuttaa, että usein poliisilla ja oikeuslaitoksellakin voi kestää hyvin kauan määritellä milloin ihmiskaupan merkit täyttyvät.

Auvisen mukaan ratkaisun toimimattomuudesta on saatu esimerkkejä myös ulkomailta.

– Britanniassa on ollut tämä laki viisi vuotta toiminnassa. Siellä on tehty jonkinlainen selvitys nyt tästä ja siinä todetaan, ettei tämä toimi.

Täyskiellosta kahta mieltä

Viime vuosina on keskusteltu seksin oston kieltämisestä kokonaan. Taustalla on halu suojella parituksen ja ihmiskaupan uhreja. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) kannattaa täyskieltoa, mutta ei ole saanut asialle hallituksessa muiden puolueiden tukea.

Pro-tukipisteen toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen ei kannata prostituution täyskieltoa, koska se leimaa myös myyjän toiminnan.

– Seksin myyminen on myyjälle väistämättä toimeentulon lähde. Jos ostaminen kriminalisoidaan, samalla kriminalisoituu myös ostotapahtuma ja se menee enemmän piiloon.

Prostituution meneminen piiloon puolestaan tarkoittaa Kauppisen mukaan turvallisuuden heikkenemistä.

– Esimerkiksi Norjassa keskustellaan vakavasti kriminalisoinnin järkevyydestä, koska siellä on nimenomaan noussut huoli lisääntyneestä väkivallasta seksin myyjien osalta.

Auvinen pitää prostituution täyskieltoa oikeana ratkaisuna, kun tavoitteena on prostituution vähentäminen.

– Pitää miettiä onko tavoitteena prostituution vähentäminen vai sen normalisointi ja sitä kautta ehkä lisääminen. Minun mielestäni yhteiskunnallisena tavoitteena täytyy olla prostituution vähentäminen ja siihen seksin ostamisen kieltäminen on hyvä tapa.

Lakiesityksen asiasta on määrä edetä eduskunnan käsiteltäväksi syksyllä.