Karttulan jätevesivuoto ei ole saastuttanut Ilvesjärveä

Ilvesjärvestä otetun vesinäytteen ensimmäisessä määritystuloksessa saastumiseen viittaavia koliformisia bakteereja on selvästi alle sallitun rajan. Tuhansia litroja jätevettä valui maastoon jätevedenpumppaamolta Karttulan Airakselassa.

Karttula, Kuopio

Jätevettä ei ole päässyt valumaan Ilvesjärveen Kuopion ja Suonenjoen rajan läheisyydessä sijaitsevasta jätevedenpumppaamosta. Järvestä otetussa vesinäytteessä oli saastumiseen viittaavia koliformisia bakteereja reilusti alle sallitun määrän. Näytteen ensimmäisessä määritystuloksessa oli e-koli-bakteereja neljä kappaletta 100 millilitrassa vettä, kun sallittu määrä uimavedessä on 1000 kappaletta 100 millilitrassa.

– Onneksi järveen ei ole valunut jätevettä, vaan se on laimentunut maastoon. Lähellä sijaitsevan vapaa-ajan asunnon kaivon vesi tutkitaan asukkaan pyynnöstä, mutta muita tutkimuksia ei ole näköpiirissä, kertoo Anja Oksman Karttulan vesiosuuskunnasta.

Karttulan Airakselan pumppaamosta valui jätevettä viikon ajan kenenkään huomaamatta. Kyseinen paikka on Suonenjoen kaupungin puolella. Jätevettä pääsi valumaan maastoon arviolta 150 000 litraa. Vuoto johtui todennäköisesti salaman iskusta.