Valokuitu ei tavoita lappilaisia

Langaton yhteys ei riitä, kun liikenne verkoissa kasvaa. Tilanteen paranemista ei ole näkyvissä, koska suuria verkon rakentamishankkeita ei ole alkamassa.

Kotimaa
Lähikuvaa valokuitukaapelista.
Valokuitukaapeli lähikuvassa.Steve Allen / YLE

Lappi on jäämässä jälkeen kuituverkon rakentamisessa. Harvaan asutussa ja pitkien etäisyyksien maakunnassa kuidun piirissä on vain kolme prosenttia kotitalouksista.

Jos vireillä olevat kuituverkon rakennushankkeet toteutuvat, nousee osuus kymmeneen prosenttiin. Valokuidun piirissä on valtakunnallisesti 41 prosenttia kaikista talouksista.

Lapin tilanteen paranemista ei ole näköpiirissä, koska suuria verkon rakentamishankkeita ei ole alkamassa ja kyläyhteisöjä verkon hankkimisessa opastava hanke loppuu vuodenvaihteessa.

Kuitua Etelä- ja Länsi-Lappiin -hankkeen projektipäällikkö Aimo Honkavuori arvioi, että suuria valokuituverkkoja ei lähitulevaisuudessa Lappiin rakenneta.

– Kyläverkkoja kyllä varmaan rakennetaan, mutta se edellyttää kyläyhteisöjen ja osuuskuntien aktiivisuutta, Honkavuori sanoo.

Tietoapu kylille loppuu

Kuiturakentamisen tiedottamishanke on loppumassa vuodenvaihteessa. Honkavuori uskoo, että hankeen aikana tieto valokuidun merkityksen on kasvanut.

– Nyt pitäisi miettiä, miten tulevaisuudessa tietoa pidetään yllä. Pitäisi miettiä, että miten tuetaan kyliä ja osuuskuntia kuidun hankkimisessa.

Honkavuoren mielestä nimenomaan pitkien etäisyyksien Lapissa netin merkitys on suuri, koska palvelut ovat kaukana.

– Vaikka hanke ja rakentaminen loppuvat, fakta on kuitenkin se, että kaikki menee nettiin. Nyt kunnissa pitäisi miettiä, miten palvelut järjestetään. Minusta ratkaisu on se, että riittävän hyvä laajakaistayhteys ulottuu kaikkialle kunnan alueelle.

"Mokkulan varaan jättäytyminen ei ole hyvä asia"

Projektipäällikkö Aimo Honkavuori on kiertänyt kyliä kertomassa valokuidun merkityksestä. Langaton yhteys ei riitä, kun liikenne verkoissa kasvaa hurjaa vauhtia.

– Mokkula on hyvä olemassa eivätkä valokuitu ja mokkula ole toisiaan poissulkevia. Mokkulan suurin ongelma on se, että mitä enemmän on liikennettä ja käyttäjiä, sitä huonommin palvelu toimii. Mokkulan kapasitetti ei tule riittämään, Honkavuori painottaa.