1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Koulu alkaa tänään! Tavoitteena oppimisen ilo pulpetissa istumisen sijaan

Peruskoulut alkavat torstaina yhtä aikaa koko Kainuussa. Loppiainen aiheuttaa koululaisille pitkän joululoman, joten siksi koulukin alkaa jo nyt.

Kuva: Yle

Kainuun koululaiset palaavat koulutiellä yhtä aikaa. Suomalainen perusopetus on esiintynyt viime vuosina koulutuksen tilaa ja tuloksia mittaavissa PISA-tutkimuksissa edukseen, mutta aina on parannettavaakin.

– Meillä on PISA-tutkimuksissa hyvät tulokset, mutta huono viihtyvyys. Siksi asetimme tavoitteeksi tänä vuonna oppimisen ilon, kertoo Kajaanin perusopetuksen tulosalueen johtaja Martti Niemi.

Koulunalkua edeltävät päivät opettajat käyttävät koulutyön suunnitteluun. Niemen näkemyksen mukaan oppilaat pitäisi ottaa myös mukaan oppimisen suunnitteluun.

– Koulussa pitää olla toiminnallisuutta ja vaihtelua, ei pelkästään pulpetissa istumista.

Yli kahden viikon joululoma

Perusopetuksen lukukausissa vain kaksi asiaa on kiveenhakattuja. Koulut päättyvät aina viikon 22 viimeisenä arkipäivänä eli lauantaina ja talvilomat ovat aina porrastetusti viikolla 8, 9 ja 10. Koulun alkamisajankohta on tänä vuonna aikainen, koska kevätlukukausi alkaa vasta loppiaisen jälkeen.

Loppiainen on ensi vuonna tiistaina, joten kevätlukukautta ei kannata aloittaa 2. tammikuuta niin kuin normaalisti, muutoin kevätlukukausi alkaisi katkonaisesti yksittäisellä perjantailla ja maanantailla. Koululaisten joululomalle kertyy tulevana lukuvuonna mittaa 17 päivää eli 21.12.2014–6.1.2015.

Kainuun koulujen yhteiset työajat ovat peruja Pohjois-Suomen aluehallintoviraston suosituksesta. Myös osa Pohjois-Pohjanmaan kouluista noudattaa samoja työaikoja. Kunnille yhteiset työajat tuovat säästöjä oppilaskuljetuksissa ja koulujen ruoka- ja siivouskuluissa.

– Jos voidaan järjestää suuremmassa mittakaavassa, niin varmasti noin 10 000 euroa säästetään Kainuussa, arvelee perusopetuksen tulosalueen johtaja Martti Niemi.