1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Oulun vanhin opiskelija-asuntola uuteen kuosiin

Vuonna 1958 Toivoniemen itäosaan valmistunut Domus Botnica on remontoitu täysin nykypäivän laatuvaatimusten mukaisiksi. Kahdeksankerroksisen kerrostalon perusparannus ja matalamman osan uudisrakennus maksoivat kuusi miljoonaa euroa.

Kuva: Pekka Loukkola / Yle

Domus Botnican remontti aloitettiin huhtikuussa 2013. Talot sijaitsevat ihanteellisella paikalla Oulujoen suistossa aivan kaupungin keskustan tuntumassa. Kyseessä on Oulun ensimmäinen opiskelija-asuntokohde, joka rahoitettiin aikoinaan mm. malmilohkareiden myynnillä vapaaehtoisvoimin. Ensimmäiset asukkaat kohteeseen muuttivat sisään tammikuussa 1958.

Nyt valmistuva perusparannus on Pohjois-Suomen Opiskelija-asuntosäätiöltä suuri ponnistus. Domus Botnican kahdeksankerroksiseen osaan tulee yhteensä 32 asuntoa: kaksi yksiötä, 14 kaksiota ja 16 kolmiota kimppa-asukkaille. Lisäksi talon liikesiipi on purettu ja siihen rakennetaan aivan uusia asuntoja opiskelijoille. Uuteen kaksikerroksiseen siipirakennukseen tulee 16 yksiötä ja neljä kaksiota. Alunperin rakennus palveli opettajaksi valmistuvia opiskelijoita.

PSOAS:n toimitusjohtaja Juha Aitamurto on ylpeä Domus Botnican remontista.

– Tähän on tehty perusteellinen remontti. Päärakennus on kunnostettu täydellisesti. Putket, viemärit, pinnat, hissi – ihan kaikki. Vieressä oleva liikerakennus jouduttiin purkaman katon homevaurion takia ja rakentamaan uudelleen. Näin liikesiivestä tuli vuokra-asuntoja, Aitamurto kertoo.

Täydellinen sijainti kiinnostaa

Domus Botnica sijaitsee Toivoniemessä Merikosken voimalaitoksen ja Oulujokisuiston välissä, joten rakennukset ovat tekemisissä kosteuden kanssa koko ajan. Tämän takia liikesiiven katto homehtui vuosien saatossa, joten se oli purettava.

– Uudisrakennuksessa on huomioitu ilmasto-, kosteus- ja energiavaikutukset viimeisen päälle, Aitamurto vakuuttaa.

Talot on paalutettu uudelleen, joten siinäkin suhteessa taloille haetaan pitkää ikää. Remontoidut sekä uudet asunnot tarjoavat opiskelijoille asuntoa yksiöistä aina solukolmiohin. Soluasunnot kelpaavat edelleen opiskelijoille, kertoo toimitusjohtaja Juha Aitamurto.

– Tietty yhteisöllisyys kuuluu opiskeljiaelämään. Soluasunnoissa on omat huoneet omine vessoineen ja suihkuineen sekä yhteisessä tilassa jokaiselle oma jääkaappi lukkoineen. Kyllä se edelleen kiinnostaa, eikä voi unohtaa edullista vuokraa – sehän opiskelijaa ilahduttaa. Kysyntä asunnoille on ollut kovaa, joten ne on käytännössä varattu jo kaikki, Aitamurto toteaa.

Perusparannus valmistuu elokuun aikana ja ensimmäiset opiskelijat pääsevät muuttamaan museaallisesti suojellulle Toivoniemen alueelle syyskuun alussa.