1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teatteritaide

Pekka Räty nauttii omalla näyttämöllä

Monologi kesäteatterissa ei takaa jonoja lippuluukulle, mutta silti näyttelijä Pekka Räty on tyytyväinen valintoihinsa. Räty näyttelee hänelle kirjoitettua monologia Enon kesäteatterissa. Ikiomassa teatterissa on täydelllinen taiteilijan vapaus.

teatteritaide
Pekka Räty Enon Paukkajalla kesäteatterinsa terassilla kesällä 2014
Yle/ Jyrki Utriainen

Näyttelijä Pekka Räty on intoa täynnä. Helteisenä päivänä mies kertoo tulleensa risusavotasta. Aikoinaan Simpauttaja-elokuvan Impan roolista maineeseen ponnistaneen näyttelijän kroppa kertoo, että takana on niin hyötyliikuntaa kuin muutakin urheilua. Räty nostaa käsiinsä harmonikan ja todistaa näin hallitsevansa myös harmonikan soiton. Miehen laulutaito on taas tullut tutuksi useissa hyväntekeväisyyskonserteissa, joita Enon seurakunta on järjestänyt.

Olavin tarina puhuttelee

Yleisö ei alussa oikein löytänyt Rädyn esittämää monologia, mutta viidakkorumpu on viestittänyt hyvästä esityksestä. Johannes Linnankosken romaaniin Laulu tulipunaisesta kukasta perustuva Olavi on puhutellut voimakkaasti heitä, jotka ovat esityksen nähneet. Pekka Räty iloitsee saamastaan palautteesta:

– Erittäin harvoin 40-vuotisen näyttelijänuran aikana olen tällaista palautetta saanut. Kun esitin 20 vuotta sitten Linnankoskea Pyynikillä, niin silloin kyseessä oli sankarin rooli. Nyt näytelmän Olavilla on tilinteon aika. Kun on etsinyt rakkautta ja lentänyt kukasta kukkaan, niin sitten on tullut hetki, jolloin mietitään mennyttä, on valintojen ja tilinteon aika. Juuri siitä Linnankosken romaanissa itse asiassa onkin kyse.

– Olavin teema puhuttelee tänä päivänä, katsotaanpa vaikka TV-ohjelmia, joissa ihmiset matkustavat toiselle puolelle maailmaa kyynel silmässä tapaamaan biologisia vanhempiaan. Ja kuinka moni voi olla varma siitäkään, ettei hänellä ole niinsanottuja lehtolapsia, sanoo Räty.

Olavi matkaa myös Turkkiin

Enon kesäteatterissa Olavista on jäljellä kaksi esitystä, sunnuntaina 10.8. ja 17.8. Monologia esitetään Enon lisäksi Parikkalan kesäteatterissa 24.8. Näytelmä viedään myös Turkkiin, uudenvuodenpäivänä Räty esittää Olavia Alanian kulttuurikeskuksessa. Turkinmatkalla on luvassa myös joulukonsertti paikallisille suomalaisille. Myös Askolan kunta on kiinnostunut Olavi-monologista, paikkakunnalla kun pidetään Johannes Linnankosken juhla.

Helismaa tai Rautavaara ensi kesänä

Vaikka Olavin esitykset ovat vielä kesken, näyttelijän ajatukset ovat jo ensi kesässä. Suunnitelmissa on näytelmä joko Reino Helismaasta tai Tapio Rautavaarasta. Myös Olavi-monologille saattaa olla kysyntää vielä ensi kesänäkin.

– Tapio Rautavaaran esittäminen on minulle jo entuudestaan tuttua, esitin Lahden kaupunginteatterissa Päivänsädettä ja Menninkäistä vuodesta 1983 alkaen viiden vuoden ajan täysille saleille.

– Helismaan tai Rautavaaran esittäminen vaatii ympärille 2 -5 henkilöä, muun muassa täältä Enosta löytyy hyviä harrastajanäyttelijöitä, sanoo Räty.

Lue seuraavaksi