Viestintävirasto: Heikot salasanat syytä vaihtaa uusiin ja vahvoihin

Viestintävirasto neuvoo kansalaisia käyttämään ns. vahvoja salasanoja ja joka palvelussa omaansa. Palvelinten ylläpitäjien on huolehdittava palvelujen turvallisuudesta, sanoo erityisasiantuntija Jussi Eronen.

Kotimaa
Kuvituskuvassa ohjelmointikoodia ja kädet näppäimillä.
Yle

Viestintävirasto kehottaa suomalaisia vaihtamaan salasanansa, mikäli eri palveluissa on käytetty samaa salasanaa.

Viestintäviraston kyberturvallisuuskeskuksella ei tällä hetkellä ole tietoa siitä, koskettaako The New York Times -lehden uutisoima mittava salasanaryöstö suomalaisia sivustoja, mutta mahdollista se viraston mielestä on. Samaa mieltä on tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen.

Viestintäviraston erityisasiantuntija Jussi Eronen arvelee, että venäläiskrakkerit ovat keränneet verkosta salasanoja useiden vuosien ajan. Lopulta saalis oli 1,2 miljardia käyttäjätunnusten ja salasanojen yhdistelmää.

Eronen korostaa, että virasto neuvoo kansalaisia käyttämään ns. vahvoja salasanoja ja joka palvelussa omaansa. Mikäli netin käyttäjä ei ole näin tehnyt, salasanat on nyt syytä vaihtaa ja ottaa erheestä opiksi, Eronen sanoo.

Viestintäviraston erityisasiantuntija lähettää terveisiä myös palvelinten ylläpitäjille: palvelujen turvallisuutta pitää valvoa, ylläpitää ja päivittää.