Koulukaruselli ja väistötilarumba jatkuvat Rovaniemellä

Paahtavassa helteessä käynnistynyt lukuvuosi toi tullessaan taas uusia tilajärjestelyjä. Ylikylän koulun kutosluokkalaiset siirtyivät ahtaaksi käyneestä koulusta Kairatien väistötiloihin. Muuttolaatikoita on kannettu myös Ounasvaaran peruskoululla, missä yhtenäinen peruskoulu siirtyy vähitellen yksiin tiloihin.

Kotimaa
Mari Vuorisalo aloitti vastikään Rovaniemen koulutuspalvelujohtajana.
YLE Bikka Puoskari

Koulujen muutot ja tilapäisjärjestelyt värittävät myös alkanutta lukuvuotta Rovaniemellä.

Ounasrinteen koulun arki pyörii edelleen Kairatien väistötiloissa, joihin koko koulu siirtyi viime vuodenvaihteessa. Vanha koulu puretaan kokonaan ja tilalle nousee uusi monitoimitalo, jonka katon alle mahtuu myös yhtenäinen peruskoulu.

Evakkovuodet opiskellaan ammattiopistolta tyhjiksi jääneissä tiloissa.

Ylikylän koulun kohtaloa aletaan setviä syksyllä

Tänä syksynä Kairatielle siirtyivät Ounasrinteen oppilaiden lisäksi myös ahtaaksi käyneen Ylikylän koulun kuudesluokkalaiset. Heille muutto Kairatielle on vain vuoden mittainen maisemavaihdos ennen yläkoulua.

Se nähdään syksyn tarveselvityksessä, että laajennetaanko Ylikylää, miten se Kairatien yksikkö on käytössä ja mikä on se kokonaisuus.

Mari Vuorisalo

Ylikylän koulu sijaitsee alueella, jonka lähellä asuu paljon lapsiperheitä. Lähiseudulle kaavoitettanee uusia omakotitontteja myös tulevina vuosina. Niinpä Ylikylän kuudesluokkalaisten siirto Kairatielle ei ole pysyvä ratkaisu ahtausongelmaan.

– Koulujärjestelyjä mietitään jatkossa, kertoo Rovaniemen koulutuspalvelujohtaja Mari Vuorisalo.

Ylikylän koulun kohtaloa aletaan setviä syksyllä.

– Koulujärjestelyt ovat tulossa lautakuntakäsittelyyn, jossa sitten linjataan pidemmällä aikavälillä. Mutta että saadaan nyt kaikki lapset mahtumaan [kouluihin] sillä alueella, niin kutoset opiskelevat nyt sitten Kairatiellä.

Lautakuntakäsittelyssä puidaan myös Ylikylän koulun laajentamisen mahdollisuutta, mutta ainoa vaihtoehto se ei ole.

Siellä on sellaisia mahdollisuuksia, joita ei ole normiperuskoulussa ollut. Siellä on isompia luokkia, enemmän samanaikaisopetusta, on pystytty yhdistämään luokkia ja saatu sillä tavalla apua opetukseen.

Mari Vuorisalo

– Se juuri nähdään siinä syksyn tarveselvityksessä sitten, että laajennetaanko Ylikylää, miten se Kairatien yksikkö on käytössä ja mikä on se kokonaisuus.

Kouluarki Kairatien väistötiloissa sujuu kuitenkin mukavasti, kertoo Mari Vuorisalo.

– Kairatiellä on ihan erinomaiset tilat, enkä ole keneltäkään kuullut, että siinä olisi haastetta.

Tilat Kairatiellä on suunniteltu muuhun kuin peruskoulukäyttöön – ja sillä on koulutuspalvelujohtajan mukaan monta hyvää puolta.

– Siellä on paljon sellaisia mahdollisuuksia, joita ei ole normiperuskoulussa ollut. Siellä on isompia luokkia, siellä on enemmän samanaikaisopetusta, on pystytty yhdistämään luokkia ja saatu sillä tavalla apua opetukseen.

Ounasvaaran muuttorumba jatkuu ainakin kevääseen...

Tilamuutokset näkyvät myös Ounasvaaran yläasteen sekä Katajarannan koulun arjessa. Ne ovat nyt yksi yhtenäinen peruskoulu.

– Siellä on nykyään vain Ounasvaaran peruskoulu, mutta niin, että siellä perinteisen yläkoulun puolella opiskelevat myös viidennet ja kuudennet luokat, kertoo Mari Vuorisalo.

Loputkin alaluokat siirtyvät uusiin tiloihin, mutta myöhemmin, koska entisen yläasteen remontti on yhä kesken.

– Remontin on arvioitu valmistuvan maaliskuun aikana. Mikäli tavoiteaikataulu pitää paikkansa, niin harkitaan, siirtyykö osa luokista jo siinä vaiheessa sinne Ounasvaaran koulun puolelle.

Muuttorumba on Ounasvaaran peruskoulun osalta ohi viimeistään vuoden kuluttua.

Katajarannan koulun alakerrassa toimii jatkossa päiväkoti, mutta muuten tilojen jatkokäyttö on vielä kysymysmerkki. Koulukäyttöön Katajarannan tiloja ei kuitenkaan Vuorisalon mukaan jatkossa tarvita.

– Se liittyy siihen Ounasrinteen ja koko Ounasvaaran alueen suureen kuvioon. Kun Ounasrinteen koulu sitten joskus valmistuu ja sinne tulee yhteinäinen peruskoulu, niin siinä vaiheessa sitten myös Ounasvaara–Katajaranta-alueen lapset mahtuvat yhden katon alle.

Muuttokaruselli seuraavaksi Saaren alueelle?

Rovaniemen koulutuspalvelujohtaja Mari Vuorisalon mukaan muutoksia on tulevina vuosina odotettavissa myös Saaren alueella.

Saaren alueen koulujärjestelyissä varmaan tulee muutoksia.

Mari Vuorisalo

– Siellä Saaren alueen koulujärjestelyissä varmaan tulee muutoksia. Syväsenvaaran koulun osalta on myös meneillään tarveselvitys ja sekin tulee sitten syksyllä lautakuntakäsittelyyn.

Syväsenvaaran koululla on edessään peruskorjaus.

– Sen yhteydessä samalla mietitään, miten alueen koulupalvelut kannattaa jatkossa järjestää, Mari Vuorisalo toteaa.