1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kurdit ja jihadistit taistelevat Arbilin lähettyvillä Irakissa

Irakin kurdien peshmerga-joukot ovat saaneet avukseen kurditaistelijoita Syyriasta ja Turkista.

Ulkomaat

Kurdijoukot ja Islamilaisen valtion (entinen ISIS) jihadistit käyvät taisteluja kurdien alueellisen pääkaupungin Arbilin lähellä. Taistelukenttä sijaitsee vain 40 kilometrin päässä Arbilista, korkea-arvoinen kurdiviranomainen kertoi uutistoimisto Reutersille.

Kurdien peshmerga-joukkoja hallinnoivan ministeriön pääsihteeri Jabbar Yawar kertoi myös, että kurdit ja Irakin hallitus ovat aloittaneet uudelleen sotilaallisen yhteistyön kukistaakseen sunnijihadistien asejoukot.

Yawarin mukaan noin 50 000 jihadistien hyökkäystä viikonloppuna paennutta jesidivähemmistön jäsentä piileskelee vuorella Sinjarin kaupungin tuntumassa. Yawarin mukaan jesidit ovat vaarassa kuolla nälkään ja janoon, jos heitä ei pelasteta vuorokauden sisällä.

Uutistoimisto AFP puolestaan kertoo, että kurdien peshmerga-joukot koordinoivat vastahyökkäystä jihadisteja vastaan Mosulin kaupungin ympäristössä. Peshmergoilla on tukenaan Syyriasta ja Turkista saapuneita kurditaistelijoita.

Kurdiviranomainen Hallo Penjweny kertoi AFP:lle, että turkkilaisen PKK:n ja syyrialaisen PYD:n kurditaistelijat johtavat jihadistien vastaisia operaatioita Sinjarin alueella. Irakin peshmergat puolestaan yrittävät turvata alueita Mosulin pohjois- ja itäpuolella.

Jihadistit valtasivat uusia alueita viime viikonloppuna. Jihadistit ottivat sunnuntaina haltuunsa muun muassa Sinjarin sekä kaksi muuta kaupunkia.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi