Joukkoliikenteen uudistus rokottaa Oulun ympäryskuntia

Kustannusten jakoperusteet ovat uudessa järjestelyssä muuttuneet. Laskutavasta riippuen esimerkiksi Oulun ympäryskunnat maksavat bussiliikenteestään satoja tuhansia euroa aiempaa enemmän.

Keskustelu (Suora linja)
Koskilinjojen bussi
Kati Jurkko / Yle

Oulun seudun joukkoliikenneuudistus rokottaa Oulun ympäristökuntia. Kustannukset kasvavat kunnasta ja laskutavasta riippuen jopa sadoilla tuhansilla euroilla, kun kustannusten jakaminen kuntien välillä on uudessa järjestelyssä muuttunut.

Esimerkiksi Tyrnävällä joukkoliikenneuudistuksen myötä kustannukset vähintään tuplaantuvat.

– Riippuu, mitä ottaa vertailuluvuksi ja mitä lukuja otetaan mukaan. Meillä linjat ja kulkuyhteydet pysyvät jotakuinkin samanlaisina, mutta kulut tuplaantuvat. Tämä ei ole kuntasektorilla tässä taloustilanteessa hyvä asia, Tyrnävän kunnanjohtaja Marjukka Manninen arvioi.

Manninen kertoo, että kaikkein rankimman laskutavan mukaan aiemmasta 30 000 euron joukkoliikennelaskusta kustannukset kasvavat nyt noin sataantuhanteen euroon.

Lasku kasvanut roimasti

Kempeleessä kustannukset nousevat karkeasti arvioiden edellisvuosien noin 60 000 eurosta jopa 350 000:een euroon. Kunnassa koetaan, että tavoitteet uudistuksessa ovat olleet hyvät, mutta niihin ei ole vielä päästy. Kustannukset kasvoivat, mutta parannuksia ei ole juurikaan tullut.

Muhoksella puolestaan arvioidaan, että uusi järjestämistapa lisää kustannuksia tänä vuonna noin 150 000 euroa ja ensi vuodesta lähtien noin 300 000 euroa.

Loppulaskun suuruuteen vaikuttavat myös valtion tuki ja lipputulojen määrä.

Ympäristökuntien asukkaat ovat olleet tyytymättömiä muun muassa työmatkaliikenteeseen huonosti sopivista uusista aikatauluista. Myös bussien myöhästymisistä on valitettu.

Kellosta Tyrnävälle 3-7 tunnissa

– Varmasti tämä ensimmäinen kierros on vaikea ja tästä täytyy ottaa oppia. Ihmisiä on hämmentänyt, miten uuden linjat kulkevat. Itse asun Kellossa ja katsoin, miten pääsisin Tyrnävälle linja-autolla. Käytännössä matkustusaika olisi ollut kolmesta seitsemään tuntia. Autolla matkaan menee 35-40 minuuttia. Emme voi puhua seudullisesti toimivasta joukkoliikenteestä, Tyrnävän kunnanjohtaja Marjukka Manninen pohtii.

Oulun seudun joukkoliikenteen talviaikataulut tulevat voimaan torstaina.