Pipsa Longan näytelmä valittiin vuoden parhaaksi

Pipsa Longan kirjoittama näytelmä Lauluja harmaan meren laidalta on saanut Lea-palkinnon. Viime vuoden parhaasta näytelmäteoksesta myönnettävä palkinto ojennettiin Longalle Tampereen teatterikesässä

kulttuuri
näyttelijöitä näyttämöllä
Turun Kaupunginteatteri

Lea-palkintoa on jaettu vuodesta 1985 lähtien, ja se myönnetään näytelmäkirjailijalle ansiokkaan tekstin, ei siitä tehdyn esityksen perusteella.

Palkintoperusteluissa kehutaan Longan näytelmän muotokieltä. Lisäksi ilmastonmuutosta käsittelevässä näytelmässä nostetaan esiin tärkeitä yhteiskunnallisia teemoja. Raadin mukaan_ Lauluja harmaan meren laidalta_ on hellyttävä dystopia.

Näytelmää on esitetty Turun kaupunginteatterissa Maarit Ruikan ohjaamana.

Lea-palkinnon esiraatiin kuuluivat kirjailija Riikka Ala-Harja, dramaturgi Jukka Heinänen ja käsikirjoittaja Esko Salervo. He valitisivat palkintoehdokkaiksi viisi näytelmää, jotka olivat Longan näyetlmän lisäksi Kari Heiskasen _ Metsäperkele_, Lauri Maijalan Missä nyljimme kerran, Sirkku Peltolan_ Ihmisellinen mies_ sekä Esa Leskisen ja Sami Keski-Vähälän_ Neljäs tie_. 5000 euron arvoisen palkinnon saajan valitsi elokuvaohjaaja Pirjo Honkasalo.

Esiraadin mukaan viime vuosi oli näytelmätekstien osalta monimuotoinen. Yhtenäistä Suomea, jota voisi kuvata yhdellä ajattelutavalla, ei selvästikään enää ole. Teatterit ovat vastanneet tähän tuottamalla kiinnostavia, keskenään hyvin erilaisia kantaesityksiä.

Pipsa Lonka on näytelmäkirjailija ja dramaturgi ja hän on tehnyt näytelmiä monipuolisesti sekä aikuisille että nuorille. Hän on valmistunut Teatterikorkeakoulusta vuonna 2007.