Vilja on kypsynyt helteillä ennätysvauhtia

Pohjalaisilla pelloilla on ryhdytty jo puimaan. Vilja on tuleentunut helteillä ennätysvauhdilla, eikä se ole pelkästään hyvä asia. Osa viljasta on myös kuivunut pystyyn.

viljakasvit
viljaa puidaan elokuun 6. päivä 2014 Laihialla
Laihian pelloilla on päästy jo puimaan.

Vilja on tuleentunut pohjalaispelloilla ennätysvauhtia. Viljelijät ovat aloitelleet ohran puinteja jo viime viikonlopusta lähtien. Myös syysrukiin puinti alkaa tällä viikolla. Lämpösummaa on kertynyt nopeasti ja viljat ovat valmistuneet varhaiseen kylvöaikaankin suhteutettuna viikon kaksi etuajassa.

Poudanaroilla paikoilla viljat ovat pakkotuleentuneet ja kuivuneet pystyyn. ProAgriasta arvioidaan, että sato jää tavanomaista pienemmäksi.

– Jyvät jäävät osin pieniksi ja hehtopainot alhaisiksi, arvioi palvelupäällikkö Henri Honkala.

Osa pohjalaisista viljapelloista on kirjavia jälkiversonnan vuoksi. Valmiin viljan seassa välkkyy tuleentumatonta, vihreää viljaa. Henri Honkala neuvoo viljelijöitä vielä odottelemaan tovin näiden peltojen puintia.

Etelä-Pohjanmaan puinnit käynnistyvät normaalivuosina keskimäärin noin 20. elokuuta, Kyrönmaalla elokuun puolenvälin tienoilla.

ruispelto hohtaa auringossa
Yle

Etelä-Pohjanmaan maakunnassa lähes 250 000 hehtaarin peltoalalla viljellään etupäässä ohraa ja kauraa. Myös nurmiala on suuri. Muut kasvit ovat vähemmistössä, kuten rypsi. Kevätvehnää viljellään reilulla 10 000 hehtaarilla ja syysruista reilulla 2 000 hehtaarilla. Pienimmät alat ovat syysvehnällä.

– Syysvehnää on meillä reilusti alle 2 000 hehtaaria, vaikka sen määrä tuplaantui, sanoo Honkala.