1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Kroatialaistehtaan uudistustyöt veivät suomalaiskoirilta kyylääkkeen

Koirille annettava kyyn myrkyn vasta-aine on loppu eläinlääkkeitä myyvästä tukusta, koska valmistetta tekevä tehdas odottaa EU-hyväksyntää. Eläinlääkäri vakuuttaa, että kyyn puraisema koira saadaan hoidettua, vaikka aine loppuisi kokonaan.

Kyykäärme. Kuva: Yle

Koirille tarkoitettua kyyn myrkyn vasta-ainetta on tällä hetkellä hyvin vaikea saada Suomesta. Tuote on loppu eläinlääkkeitä myyvästä tukusta.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea myöntää tällä hetkellä erityislupia kahdelle valmisteelle, joita käytetään kyynpuremien hoitoon koirilla. Toinen lääke on kuitenkin niin kallis, että sitä ei yleensä käytetä lemmikkien hoidossa. Yksi annos vasta-ainetta maksaa jopa tuhansia euroja. Yleisemmin koirilla käytettävä tuote maksaa noin sata euroa per annos.

Eläinlääkäri Mari Vainionpää kertoo, että Yliopistollisen pieneläinsairaalan varastoissa Viikissä on yhä edellisinä vuosina ostettua vasta-ainetta. Uutta vasta-ainetta ei tänä vuonna ole saatu.

– Tilanne on tällä hetkellä se, että tukussa ei ole sitä saatavilla. Sitä ei ilmeisesti edes valmisteta, tai jos valmistetaankin, sitä ei tänne Suomeen saada.

Puremaan on muutakin hoitoa

Vainionpää kuitenkin vakuuttaa, että koiran hoito onnistuu yleensä myös ilman vasta-aineita.

– Ilmankin on aikaisemminkin pärjätty. Pääasiallinen hoito kyynpuremissa joka tapauksessa on suonensisäinen nesteytys, opioidikipulääkitys ja mahansuojalääkitys. Tarvittaessa tehohoidon kautta jatkohoito, suurin osa pärjää ihan niillä.

Yleisimmin koirille annettavaa vasta-ainetta tuo Suomeen Circlum Farmasia -yhtiö. Proviisori Sini Vahervuori kertoo, että lääkettä valmistetaan yhdessä tehtaassa Kroatiassa. Tänä vuonna tehtaalta saatiin vain puolet siitä erästä, jonka yhtiö tilasi. Ensi vuoden tilanteesta ei vielä ole tietoa, sillä tehdasta uusitaan parhaillaan. Muutostyöt on pakko tehdä, jotta tehdas täyttää EU:n vaatimukset.

Eläinlääkäri muistuttaa, että koirille ei kannata antaa ihmisille tarkoitettuja kyytabletteja.