Valtiovarainministeri Rinne ensi vuoden budjettiehdotuksesta: "Painopiste kotimarkkinoiden kasvuun"

Ensi vuoden talousarvioehdotuksen määrärahaehdotus: 53,4 miljardia euroa.

Kotimaa
Antti Rinne
Yle

Ensi vuoden budjettiehdotuksen painopiste on kotimarkkinoiden talouskasvuun panostaminen, sanoo valtiovarainministeri Antti Rinne (sd). Rinne kertoi keskiviikkona valtioneuvoston linnassa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa päälinjoja valtiovarainministeriön vuoden 2015 budjettiehdotuksesta. Kokonaisuudessaan se julkistetaan huomenna torstaina.

Ehdotus sisältää kasvua, työllisyyttä ja ostovoimaa tukevia lisätoimenpiteita, ja sen mukaan aiemmin päätetyt säästöt toteutetaan. Ensi vuoden talousarvioehdotuksen määrärahoiksi ehdotetaan 53,4 miljardia euroa.

Rinne pohjusti ehdotuksen esittelyä arvioimalla ensin Suomen talouspoliittista tilannetta. Hänen mukaansa ostovoima- ja kysyntänäkymät ovat vaisut, eikä kotimarkkinoilla ole isoa buustia näkyvissä.

– Työttömyys on kasvussa kaikilla mittareilla mitattuna. Uusia työpaikkoja syntyy, mutta työttömäksi jääneet eivät löydä paikkoja, Rinne sanoi.

Hänen mukaansa valtiovarainministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö etsivät työttömien ja työpaikkojen kohtaamattomuuteen ratkaisua budjettiriiheen mennessä.

Kotimaista kysyntää tuetaan, yritysten kasvuun satsataan

Budjettiehdotuksessa on Rinteen mukaan kotimaista kysyntää tukevia verotoimia. Ansiotulojen verotusta inflaatiotarkistetaan kolmessa alimmassa tuloluokassa, ja verotuksen lapsivähennys pieni- ja keskituloisille otetaan käyttöön.

Uusista pienten ja keskisuurten yritysten kasvua tukevista toimenpiteistä päätettiin kesäkuun hallitusneuvotteluissa suomalaisia yrityksiä tukevan Finnveran mahdollisuuksia rahoittaa yritysten kasvua ja kansainvälistymistä aiotaan laajentaa.

Lisäksi asuntorakentamiseen aiotaan panostaa huomattavasti, ja asuntorahaston käyttöä on määrä tehostaa. Lisäksi jatkovalmistelussa ovat hallitusohjelmassa ilnjatut asuntopoliittiset toimet, joista päätetään hallituksen budjettiriihestä. Sähkö- ja ajoneuvoveroa on määrä nostaa.

Myös eläkeläisten toimeentuloa halutaan tukea. Rinteen mukaan tulossa on muun muassa kymmenen euron kuukausikorotus pienituloisen eläkeläisen takuueläkkeeseen.

Valtion kiinteistöjä ja osakeomistuksia aiotaan myydä ja ohjata entistä tuottavampaan käyttöön. Näillä toimilla pyritään saamaan lisätuloja tänä ja ensi vuonna noin 1.9 miljardia euroa.

Vuoden 2015 budjettiehdotus on valmistunut, ja kokonaisuudessaan se julkistetaan huomenna torstaina.

Lähes neljä miljardia alijäämää

Budjettiesitys on 3,96 miljardia euroa alijäämäinen. Keväällä alijäämäksi arvioitiin 7,1 miljardia euroa, joten alijäämän arvioidaan supistuvan yli kolmella miljardilla eurolla. Valtionvelka kasvaa, ja vuonna 2015 se on arviolta noin sata miljardia euroa.